Dacă David Beniamin Schrooten n-ar fi fost îndrăgostit de o tânără din Cluj, serviciile secrete americane n-ar fi reușit să pună mâna pe el. Informaticianul stătea ascuns în Olanda, țară care nu are tratat de extrădare cu SUA, dar a venit în România ca să-și vadă iubita. Schrooten a spart conturile Cooperativei de Credit de la Boeing, care manevrează fonduri uriașe.
Dosarul „Schrooten”, hackerul olandez arestat pe aeroportul din Cluj, poate fi scenariul unui film de acțiune. Are de toate: filajul de peste un an al serviciilor secrete americane, milioane de carduri clonate de o rețea globală de criminali informatici, o reținere spectaculoasă, pe scara avionului, și o tentativă de sinucidere în celulă, picătura care umple paharul acestei povești trepidante.
Și ca totul să fie mai frumos, nimic din ce s-a spus nu s-ar fi întâmplat dacă n-ar fi existat iubirea mistuitoare dintre hackerul olandez și o tânără din România, cea care l-a făcut să vină în gura lupului. Acum citiți faptele, așa cum au fost, dar pregătiți-vă să vedeți curând și filmul.
Avea la el un laptop cu 1 milion de conturi de card „sparte”
David Beniamin Schrooten are doar 21 de ani dar este un geniu al informaticii. Este student la Informatică, în Rotterdam și, de anul trecut, a intrat în contact cu mai hackeri americani, începând să atace, la scară mare, serverele câtorva corporații gigant din Statele Unite. Schrooten a promovat brusc pe lista celor mai căutați 10 hackeri din lume după ce a intrat pe serverul Cooperativei de Credit a muncitorilor de la Boeing, sindicatul din Seattle deținând unul dintre cele mai mari fonduri de ajutorare din America. Schrooten a început să vândă informațiile vândute pe canale informatice proprii, „pe care le utiliza în mod curent pentru efectuarea de tranzacții frauduloase din SUA și din întreaga lume”, după cum arată documentul remis polițiștilor români de către procurorii americani. În 2012, Schrooten a fost considerat ținta nr. 1 pentru autoritățile SUA în materie de fraude informatice. Când l-au arestat pe aeroportul din Cluj, olandezul avea asupra lui un laptop pe care se aflau codurile a 1 milion de carduri de credit. Schrooten ținea asupra lui o avere de sute de milioane de dolari, de aici și urgența arestării lui. Un an de zile l-au filat de la distanță
Secret Service, instituția americană care se ocupă cu paza președintelui SUA dar se implică și în acțiuni de combatere a criminalității informatice care vizează domeniul financiar, l-a luat pe olandez în supraveghere încă din cursul lunii iunie 2011. A fost lăsat să lucreze în liniște fără să își dea seama că este supravegheat. Așa s-a aflat că Schrooten și un alt tănâr din USA, Christopher Schoerbel, au înființat un site cu adresa www.kurupt.su, prin intermediul cărora vindeau și cumpărau baze de date cu informații confidențiale. „Acest site oferă informații pentru mii de infractori online și de aici se pot cumpăra informații financiare furate. Acești infractori au posibilitatea de a discuta despre tehnicile care pot fi folosite în demersurile lor infracționale și diverse mijloace de fraudare prin intermediul cardurilor", se arată într-o comunicare Secret Service remisă autorităților române. I-au infiltrat un agent secret în anturaj
După ce a atacat Cooperativa de Credit a muncitorilor de la Boeing, s-a luat hotărârea de a fi capturat cât mai repede. Un juriu federal al Tribunalului din Seattle a emis un mandat de arestare, iar Secret Service a elaborat un plan complicat prin care hackerul olandez să fie adus în SUA, fără a exista riscul de a scăpa și de a se ascunde. Secret Service a infiltrat un agent sub acoperire în anturajului lui Schrooten din Rotterdam. Dificultatea misiunii era dată de faptul că Olanda nu are un tratat bilateral de extrădare cu Statele Unite. Agentul sub acoperire a aflat că tânărul informatician are o iubită în România, la Cluj, și că în câteva zile urmează să plece la ea în vizită. Operațiunea s-a pus în mișcare imediat pentru că România are tratat de extrădare cu americanii și astfel, hackerul putea fi adus urgent pe teritoriul Statelor Unite. Spionul a mai aflat că David Schrooten are asupra lui peste un milion de coduri de carduri bancare, PIN-urile acestora și alte informații bancare confidențiale. Interpol a anunțat partea română exact în ziua aterizării olandezului Pe 20 martie, la prima oră a dimineții, autoritățile române primesc următorul mesaj, trimis prin Interpol: „Avem onoarea să vă informăm că, din datele obținute de către Interpol Washington, cel în cauză urmează să sosească la data de 20.03.2012 pe aeroportul din Cluj Napoca, cu zborul 7015 al companiei Austrian Airlines, programat să aterizeze la ora 13.20. Există posibilitatea ca Schrooten, cunoscut și sub numele de Fortezza și D. Spear, să poate dispărea fără a mai putea fi ulterior localizat, în cazul în care nu va fi arestat la sosire". Peste câteva zeci de minute, americanii au mai trimis un mesaj: „Se crede că este cetățeanul dovedit. Se va afla, marți, 20 martie 2012 în România, în scopul desfășurării unor activități infracționale cu privire la distribuirea și comercializarea de numere de carduri de credit obținute în mod fraudulos și furt de identitate". A putrezit două luni în sinistrul arest de la Cluj
David Schrooten a fost arestat imediat ce-a coborât din avion pe Aeroportul din Cluj. A fost dus în arestul preventiv al Poliției Județene, de care EVZ a scris, cu ocazia arestării primarului Sorin Apostu, că este unul dintre cele mai îngrozitoare locuri de detenție din România. Celulele de la subsol sunt nemodificate din vremea Siguranței, în anii '30, nu există lumină naturală, canalizarea defulează aproape zilnic, umezeala și igrasia îți inundă plămânii, iar mirosurile sunt cumplite. Atmosfera lugubră din arestul de la Cluj l-a măcinat pe hackerul de 21 de ani. Acesta a stat mai bine de o lună acolo, ajungând la limita disperării, ceea ce l-a determinat să-și taie venele într-o noapte. Depistat la timp de gardieni, a fost spitalizat urgent și salvat, trecând ulterior pe tratament intens de somnifere, pentru a-i liniști depresia.
A vrut să-și ia zilele decât să mai stea în pușcăria din România
Iată ce scria olandezul în cererea de extrădare urgentă în SUA, remisă Curții de Apel Cluj: „Consider că perioada de mai bine de o lună de zile petrecută în arest mi-a marcat profund viața pentru totdeauna. Condițiile de aici sunt inumane și conduc ființa umană spre degradare fizică și psihică. Tocmai de aceea, am încercat să mă sinucid pentru că am preferat să mor decât să mai suport condițiile de arest cu totul inumane. Am fost marcat de frustrarea și deznădejdea care m-a cuprins atunci când mi-am dat seama că nu pot să-mi dovedesc nevinovăția aici și că va trebui să aștept cel puțin 59 de zile de arest crunt, pentru ca abia apoi să pot vorbi cu autoritățile judiciare americane să ofer informații acestora. M-am simțit dezamăgit și folosit de către reprezentanții serviciilor secrete americane, care mi-au promis cu solemnitate că, în maxim o săptămână, toate demersurile privind extrădarea vor fi efectuate".
Joi a fost extrădat la Washington
În actele medicale ale Poliției Cluj, tentativa de sinucidere a cetățeanului olandez este descrisă sec, fiind consemnată în data de 11 aprilie 2012. „Plăgi autoprovocate, încheietură mâini, bilateral. Tentativă de sinucidere. Recomandăm măsuri preventive specifice arestului". La începutul acestei săptâmăni, Schrooten a fost extrădat în SUA, fiind transportat, joi cu un avion la Washington.