Liderul Bisericii Unitariene, Balint Benczedi Ferenc, deplânge situaţia pastorului care şi-a ucis copiii şi s-a sinucis, iar preoţi ortodocşi şi greco-catolici arată de ce păcatele lui nu pot fi iertate.
Episcopul Bisericii Unitariene, Balint Benczedi Ferenc, a declarat, referindu-se la cazul preotului unitarian din Mediaş, Cesh Denes, care şi-a ucis cei doi copii şi mai apoi s-a sinucis, că păcatul săvârşit de el nu poate fi iertat.
„Nu putem accepta sinuciderea. Sinuciderea e considerată cel mai mare păcat pentru că viaţa e un dar de la Dumnezeu", a spus Balint Benczedi Ferenc, conducătorul Bisericii Unitariene din întreaga lume.
„Şi-a îngrijit mult soţia"
Episcopul Balint spune că ştia problemele preotului Cseh Denes. "Am trecut şi eu printr-o situaţie similară cu a preotului Cseh Denes. Am discutat cu el de multe ori şi îi spuneam că, dacă ai credinţă, poţi trece peste cele mai mari probleme. Când venea la Cluj, pentru tratamentul soţiei, îi ofeream casa episcopului. Aşa de mult a îngrijit-o pe soţia lui că ne mira cum poate un bărbat cu doi copii mici să se îngrijească atât de mult de soţia sa", ne-a mai spus episcopul.
În ultimii doi ani, preotul Cseh Denes a fost copleşit de situaţia familei sale. „Povara care era asupra lui era prea mare şi poate nu a văzut viitorul sau nu a găsit soluţii de rezolvare a situa-ţiei. Am încercat să îl sprijinim, dar la rezolvarea unor probleme nu e de ajuns un singur om. Trebuie şi celălalt să vină cu dorinţa de a rezolva situaţia", e de părere Balint.
În cazul Bisericii Ortodoxe sinucigaşii sunt îngropaţi la marginea cimitirelor, fără slujbă religioasă. Unitarienii "accentuează respectul faţă de viaţă". "Ne uităm la familii şi dacă familia are dorinţa de a-l îngropa în mormântul comun, biserica nu se poate opune pentru că iertarea aparţine lui Dumnezeu. Noi nu judecăm fapta, dar o condamnăm", a mai spus episcopul.
„Să-ţi omori copiii e un păcat ce nu poate fi iertat"
Biserica Ortodoxă este mai in trasingentă. "Nu poate nimeni să-şi ia viaţa pentru că e dată de Dumnezeu. Să-ţi omori copiii e un păcat ce nu poate fi iertat de Dumnezeu. Iar un preot nu poate să facă asemenea crime", ne-a spus stareţul Mănăstirii Bixad, arhimandritul Emanoil Rus.
„Doar Dumnezeu care ne dă viaţa ne-o poate lua. Cazul e cu atât mai grav cu cât fapta a fost comisă de un om al Bisericii, un preot care e hirotonit şi care e un lider urmat de ceilalţi", e de părere şi preotul greco-catolic Viorel Bănuţ, preotul paroh de la Huedin. 70.000 de credincioşi
Potrivit Ministerului Culturii şi Cultelor, cultul unitarian, cu sediul central la Cluj-Napoca, cuprinde peste 70.000 de credincioşi de naţionalitate maghiară, numărul parohiilor din România fiind de 143. Cei mai mulţi credincioşi unitarieni sunt în judeţele Cluj, Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş, unde sunt organizate şi cele şase protopopiate: Cluj-Turda, Mureş, Târnava, Cristuru Secuiesc, Trei Scaune – Alba de Sus şi Odorheiul Secuiesc.
Organele centrale de conducere ale Bisericii Unitariene sunt Sinodul, Consistoriul Suprem şi Consistoriul Bisericesc. Sinodul este format, din oficiu, din episcop, doi curatori generali, alţi demnitari bisericeşti şi laici, precum şi din delegaţi aleşi de protopopiate şi parohii. În total, acest for numără circa 250 de membri. Sinodul se întruneşte o dată la 3 ani şi are ca principale atribuţii alegerea episcopului, sfinţirea preoţilor şi modificarea Constituţiei Bisericii.
Consistoriul Suprem este compus din membri aleşi şi din oficiu, preoţi şi laici, se întruneşte anual la Cluj-Napoca şi are ca principală atribuţie guvernarea anuală a Bisericii. Preşedinţia Bisericii este reprezentată de episcop, vicar, cei doi curatori generali şi directorul afacerilor publice. Preoţii unitarieni sunt pregătiţi în cadrul secţiei unitariene a Institutului Teologic Protestant Unic din Cluj-Napoca.
Nu cred în Sfânta Treime
Confesiunea unitariană, ca variantă radicală a protestantismului, a apărut în Transilvania la mijlocul secolului al XVI lea, fiind întemeiată de David Francisc (1519 1579), care a propovăduit antitrinitarismul. Noul cult a fost recunoscut oficial prin edictul Dietei de la Turda privind libertatea religioasă (1568).
Teza fundamentală a religiei unitariene este credinţa într-un Dumnezeu unic şi indivizibil. Iisus Hristos este considerat om, nu şi Dumnezeu, deci nu este admisă dogma Sfintei Treimi. Bisericile sunt simple atât în exterior, cât şi în interior, pereţii sunt albi, simbolizând puritatea şi claritatea credinţei unitariene, iar în biserică nu se află icoane, picturi, monumente sau altar.
EPILOG
Tatăl, îngropat alături de fiii pe care i-a ucis
Traian Deleanu
Slujba religioasă va avea loc astăzi, în jurul prânzului, la Târgu-Mureş. „Vor fi înmormântaţi toţi trei în acelaşi loc", afirmă Cseh Josef, vărul preotului. Anchetatorii aşteaptă încă rezultatele analizelor sângelui pre otului, trimise la laboratoarul de la Sibiu.
„Nu pot spune deocamdată că a fost un gest premeditat. Încă nu sunt noi date concludente care să schimbe optica acestui caz. Am găsit în birourile bisericii trei cuţite", a declarat procurorul Ioan Boţoc.
„Cât de mare trebuie să fi fost nebunia?"
Locuitorii din Mediaş încă mai vorbesc despre crima din biserica unitariană. "Nu l-am cunoscut direct pe pastor. Doar că nimeni, nici din ce am citit, nici din ce am discutat, nu mi-a putut explica de ce a ales să-şi ucidă copilaşii. Cât de mare trebuie să fi fost nebunia încât să astupe dragostea pentru propriii fii?", se întreabă unul dintre cadrele medicale de la Spitalul Mediaş.
Sâmbăta trecută, pastorul Cseh Denes şi-a ucis ambii fii, de 5, respectiv 7 ani. Cu câteva zile înainte, el fusese internat, la cerere, pentru probleme afective.