"Legea loteriei" actioneaza la fel pe toate meridianele: odata cu premiul, cresc exponential si numarul de jucatori, si mediatizarea.
Potul de 10 milioane de euro acumulat in 15 saptamani la jocul „6 din 49” a devenit irezistibil pentru milioane de romani, si nu numai: sarbii, bulgarii, ungurii si basarabenii trec granita cu miile ca sa joace la Loteria Romana.
Multi cred ca e ceva specific balcanic ca interesul intregii suflari sa se polarizeze brusc in jurul unui joc pe care cei mai multi il ignora cu anii. Evenimentele nu difera insa prea mult de ceea ce se intampla in alte tari europene ori peste Ocean, atunci cand premiul cel mare al loteriei atinge cifre-record.
Cozi in fata agentiilor, economii importante sacrificate pe combinatii „infailibile”, suspiciuni la adresa sistemului sau a institutiilor, interesul sporit al mass-media - toate alcatuiesc un mecanism cu derulare identica, indiferent de pozitia sa geografica pe harta lumii. Mirajul milioanelor goleste buzunarele bulgarilor
In Bulgaria, jackpotul in cea de-a treia tragere a jocului „6 din 49” a depasit de doua ori, in acest an, echivalentul a un milion de euro. Ultima data, milionul a fost acumulat dupa 23 de extrageri fara castigator. Premiul-record in ultimii 15 ani a fost de 2,5 milioane de euro.
Spre deosebire de Romania, unde un bilet cu trei variante simple costa aproximativ 4 euro, in Bulgaria este de cinci ori mai ieftin, adica circa 0,8 euro.
Aceasta, precum si numarul mai mic de participanti explica valorile relativ modeste ale poturilor maxime bulgaresti. De regula, ele se formeaza in tragerea a treia a jocului „6 din 49”, in care castiga numai cei care ghicesc toate cele 6 numere.
De fiecare data cand suma acumulata se apropie de milionul de euro, sute de amatori ai castigurilor usoare din Romania trec Dunarea, in speranta ca norocul va fi de partea lor. Bulgarii sunt atrasi acum de mirajul celor 10 milioane de euro ale Loteriei Romane.
Unii au jucat, la agentiile din Giurgiu, Calafat, Constanta si Bucuresti, combinatii de peste 1.000 de euro. In Bulgaria, participarea-record a fost de 10.000 de euro, potrivit cotidianului sofiot „Standart”.
Premiu de 300 de milioane la loteria americana
In Statele Unite ale Americii, loto este un joc extrem de popular, aproape la egalitate cu Bingo. Sansele de castig sunt insa sensibil mai mari decat in alte parti ale lumii, cu o medie de 1 la 36,61 (in sistemul Powerball, care acopera 29 de state).
Covarsitoarea majoritate a castigurilor sunt minuscule, cu valori cuprinse intre 3 si 100 de dolari, dar destul de multe au valori substantiale, de zeci sau de sute de mii de dolari, culminand cu potul cel mare, de minimum 15 milioane.
Acoperirea mediatica a tragerilor loto este mai degraba discreta, presa americana preferand sa abordeze subiectul dupa stabilirea castigatorilor, cu povestiri despre acestia. Exceptie fac cazurile in care marele premiu depaseste suta de milioane de dolari, ridicand automat si valoarea premiilor mai mici, de „categorii” inferioare.
Spre exemplu, tragerea Powerball de maine promite un jackpot de 300 de milioane de dolari, premiu care a atras un numar de jucatori mai mult decat dublu. Febra care i-a cuprins pe jucatori este cu atat mai mare cu cat si la principala loterie concurenta, Mega Millions, premiul cel mare era ieri de 201 milioane de dolari.
Potul cel mare la Powerball nu a mai atins o asemenea valoare din februarie 2006, cand un grup de lucratori ai unei firme de catering a castigat 365 de milioane. Potrivit regulamentului, pentru a lua suma integrala ei ar fi trebuit sa se multumeasca sa primeasca banii in rate anuale. Au refuzat acest lucru, optand pentru plata pe loc, marele castig reducandu-se la 177 de milioane (impozabil).
Nemtii joaca „in cooperativa”
37,7 milioane de euro. Acesta a fost recordul de castig la loteria germana, inregistrat in luna octombrie a anului trecut. Suma a fost castigata de un asistent medical cu un bilet cu variante simple.
Potrivit oficialilor loteriei, a fost o saptamana nebuna, asa cum este de fiecare data cand se inregistreaza sume de peste 15 milioane de euro. Milioane de oameni s-au inghesuit la ghisee, formand cozi interminabile. Numai in Berlin, capitala cu 3,5 milioane de locuitori, au jucat circa un milion de persoane.
Loteria este un joc cu traditie in Germania si este organizat „nemteste”. Jucatorii pasionati au infiintat asocia- tii - firme in cadrul carora oamenii pot depune bani pentru participarea la bilete comune.
Una dintre cele mai mari este Faber, care functioneaza de peste 30 de ani si are nu mai putin de 450 de angajati. Aceasta supravietuieste incasand 33a din suma jucata prin intermediul sau. „Avem cateva sute de mii de jucatori fideli, care cheltuiesc pentru jocul la loto in jur de 10 euro pe saptamana”, a declarat Norman Faber, directorul firmei.
Nu toata presa germana este atat de interesata de fenomen. „Castigurile la loto fac parte din subiectele preferate ale ziarelor de bulevard, care dau titluri mari pe prima pagina si fac tombole cu bilete. Pentru noi, subiectul a fost interesant in contextul unor dispute politice, legate de interdictia ca organizatiile de jucatori sa-si faca reclama”, spune Sebastian Wolff, redactor la sectia economic a cotidianului „Berliner Zeitung”. (Au contribuit: Teodora Trandafir, Tatiana Dabija, Petio Petkov - Sofia)
EUROLOTERIA
Jucatori din zece tari si premii pe masura Loteria europeana, cunoscuta mai simplu ca Euromillions, atrage la fiecare extragere milioane de jucatori de pe intreg continentul, in special datorita premiilor foarte mari pe care le ofera.
Desi ar fi trebuit sa aiba loc in 1994, odata cu lansarea monedei euro, prima editie a jocului a fost, in cele din urma, programata pentru 2004, in trei tari, Franta, Spania si Marea Britanie. Mai tarziu, alti sase operatori s-au alaturat loteriei paneuropene: cei din Austria, Belgia, Irlanda, Portugalia, Luxemburg si Elvetia.
Euroloteria a facut, pana in prezent, mai multi milionari si a acordat cele mai mari premii de pe Batranul Continent. Cel mai important a fost castigat in 2006: suma a ajuns la 183,7 milioane euro si a fost impartita de trei persoane, doi francezi si un portughez. Cel mai important premiu castigat de o singura persoana i-a revenit lui Dolores McNamara, din Limerick. Irlandeza a castigat, in iulie 2005, 116 milioane de euro.
GUINESS BOOK
Recorduri legate de loterii
Cel mai mare pot castigat la Loteria Nationala in Statele Unite a fost premiul Powerball, de 365 de milioane de dolari, pe 18 februarie 2006, ne-a spus Beatriz Fernandez, director in Londra al Guiness World Records. Suma a fost ridicata de opt muncitori, colegi la o uzina, care cumparasera biletul castigator din localitatea Lincoln, statul Nebraska.
Loteria Powerball se joaca in 28 de state, in districtul Columbia si in Insulele Virgine ale SUA. Cea mai mare suma incasata vreodata din vanzarea de bilete la o loterie nationala a fost inregistrata in Spania, pe 22 decembrie 1999, la tragerea anuala „El Gordo” (traductibil prin „Potul cel gras”): echivalentul a 1,5 miliarde de dolari (un miliard de lire sterline).
Premiul castigat atunci a fost de 1,2 miliarde de dolari (804 milioane de lire sterline). Aceeasi tragere, din 22 decembrie 1999, de la loteria nationala spaniola „El Gordo”, s-a dovedit generoasa cu oraselul Elche, renumit pentru productia de incaltaminte. Biletul comun al locuitorilor din Elche le-a adus 263 de milioane de dolari.
Alte poturi-record:
> 71,8 milioane de euro - cel mai mare premiu castigat in Italia, pe 4 mai 2005.
> 42 milioane de lire sterline - recordul loteriei britanice castigat pe 6 ianuarie 1996.
> 37,6 milioane de euro - cel mai mare pot al loteriei germane, adjudecat pe 7 octombrie 2006.
> 16,2 milioane de euro - recordul castigurilor la Loteria irlandeza, ajudecat pe 28 iule 2007.