Dezvoltatorii unui complex rezidenţial au depăşit cu doi ani termenul de finalizare a locuinţelor. Un singur bloc din patru e gata. E gata şi are subsolul inundat de apă.
Vitan Platinum Towers, un complex rezidenţial în formă de potcoavă, ridicat lângă staţia de metrou Mihai Bravu, are subsolul inundat cu apă şi, din cele patru scări câte ar fi trebuit să fie locuite astăzi, doar la una s-au mutat proprietarii. În total, vreo 90 de persoane, câte inventariază prima listă cu datoriile la întreţinere, lipită cu scotch pe un perete de la parterul blocului: la intrare, în scara A.
Celelalte scări ale giganticului monolit din fier-beton - B, C şi D - au încremenit în execuţie, la stadiul structurii de rezistenţă nici aceea întreagă, depăşind cu doi ani termenele de finalizare. Sunt bântuite de maidanezi şi vegheate de-o macara pe care n-a mai urnit-o nimeni din loc de-o jumătate de an. Iar când a urnit-o, a urnit-o degeaba.
În loc să doarmă în apartamentele lor nou-nouţe, pentru care au plătit sume uriaşe acum patru ani, cei care au încheiat contracte cu dezvoltatorul fac astăzi potecă la sălile de judecată. Zece procese se află deja pe rolul Tribunalului Bucureşti. Oamenii au angajat avocaţi şi încearcă să-şi ia banii înapoi.
Vânzătorul - o companie israeliană cu datorii de 29 de milioane de euro, la finele lui 2009 - nu le-a dat nici măcar un SMS în ultimul timp. Nu le-a explicat nici de ce întârzie şantierul, nici până când întârzie. N-a considerat necesar.
Un singur corp din patru
Când a fost promovat în presa financiară, ansamblul "Vitan Platinum Towers", ridicat de Platinum Vitan Towers SRL, era estimat la 35 de milioane de euro. 312 apartamente, cu două, trei sau patru camere şi duplexuri la mansardă, distribuite în patru blocuri sudate între ele, cu înălţimi variabile, de până la 16 etaje.
Dacă scara A a fost dată în folosinţă, iar scara B a fost adusă la roşu, C-ul şi D-ul sunt doar un schelet greoi pe care ploile tot întind petele de rugină.
Potrivit unei declaraţii date de Valentin Tănase, vicepreşedintele Platinum Vitan Towers, în noiembrie 2009, 83% dintre apartamente (260) fuseseră contractate. Dacă procentul s-a păstrat până azi, înseamnă că aproximativ 170 de familii au plătit avansuri, cu un an, doi, trei sau patru în urmă, investindu-şi economiile într-un proiect eşuat. Dezvoltatorul nu a a dorit să discute cu EVZ.
O afacere foarte proastă Alexandru Barbu a plătit, în aprilie 2007, 30.000 de euro pentru rezervarea unui apartament cu două camere în corpul D. Recepţia locuinţei era planificată pentru mai 2009, dar, azi, la 20 de luni de când ar fi trebuit să se usuce ultimul strat de var de pe corpul D, blocul e o structură cenuşie de fier-beton, abandonată precum imobilele ceauşiste în anii ’90.
"Dacă eu întârziam cu plata banilor către dezvoltator, eram penalizat în fiecare zi cu 1% din preţul total, adică aproape 1.300 de euro pe zi. Dacă dezvoltatorul întârzia predarea a partamentului, trebuia să mă despăgubească, pentru fiecare lună pierdută, cu preţul chiriei medii în zonă. Pentru trei zile de întârziere eu plăteam cât plătea el pentru un an de întârziere", rezumă Barbu "afacerea" încheiată cu Platinum Vitan Towers.
CARE E PROCESUL MAI IEFTIN Intrarea în insolvenţă a dezvoltatorului
Zece procese împotriva societăţii Platinum Vitan Towers au fost deschise la Tribunalul Bucureşti, de către persoane fizice sau firme care au rezervat apartamente în acest complex. Pentru a-şi recupera banii, reclamanţii au ca soluţie juridică fie să ceară desfacerea antecontractelor de vânzare-cumpărarare, fie să ceară intrarea în in solvenţă a companiei.
Dragoş Alexandru, administratorul firmei Fidman Merkat, este unul dintre cei care au acţionat dezvoltatorul în instanţă. Alexandru spune că a contractat un apartament cu patru camere în "Vitan Platinum Towers" în ianuarie 2007. Preţul plătit: 44.000 de euro, bani care reprezentau valoarea antecontractului şi a taxei de rezervare. Preţul total al apartamentului era de 170.000 de euro, dezvoltatorul angajându-se să pună imobilul la dispoziţie în noiembrie 2008.
"Au trecut mai bine de doi ani de când trebuia să fie gata şi nu este. După depăşirea primului termen-limită, din noiembrie 2008, am încheiat un act adiţional cu dezvoltatorul, acceptând ca data de finalizare a apartamentului să fie decalată cu zece luni, până la 1 septembrie 2009. Nici acest termen nu a fost respectat, iar eu nu am mai primit vreo înştiinţare de la Platinum Vitan Towers SRL până nu i-am anunţat că-i dau în judecată. Nu mi-au spus nici de ce întârzie, nici până când întârzie. Nu mi-au spus nimic", afirmă Dragoş Alexandru.
Acesta a cerut intrarea în insolvenţă a Platinum Vitan Towers şi nu ruperea antecontractului de vânzare-cumpărare. "Dacă ceream rezoluţiunea antecontractului, trebuia să plătesc o taxă de timbru de circa 10.000 de euro, bani pe care i-aş fi recuperat abia la finalul procesului, peste cel puţin doi ani", explică administratorul Fidman Merkat.
Printre cei care au chemat dezvoltatorul în instanţă pentru a-şi recupera banii investiţi în apartamente se numără şi Bear Projects SRL, firmă cu acţionariat norvegian, care are numeroase plasamente imobiliare în Bucureşti. PATRONUL PLATINUM VITAN TOWERS Israelianul cu cetăţenie română
Platinum Vitan Towers SRL, firma care dezvoltă complexul "Vitan Platinum Towers", are înscrise, în bilanţul contabil din 2009, datorii de 29 de milioane de euro şi active imobilizate de 20,7 milioane de euro.
Cel care controlează Platinum Vitan Towers SRL, Shlomo Sharon (50 de ani), s-a născut la Haifa, Israel, într-o familie de evrei emigraţi din România. Sharon şi-a redobândit cetăţenia română - pierdută de părinţii săi prin părăsirea ţării - în noiembrie 2009.
Înainte de a porni afaceri în Bucureşti, a fost director financiar al firmei Zemach Hammerman - companie israeliană specializată în construcţii civile şi în dezvoltări imobiliare. Zemach Hammerman derulează numeroase proiecte rezidenţiale în Israel şi este unul dintre furnizorii de servicii edilitare pentru Ministerul Apărării de la Ierusalim. Sharon încă mai figurează, pe internet, în conducerea companiei israeliene.
VICII DE EXECUŢIE
Parcarea de la subsol, invadată de apă
Clienţii care au dorit să-şi ţină maşinile la adăpost au putut cumpăra, în schimbul a 10.000 de euro, locuri de parcare la subsolul dublu-etajat al complexului rezidenţial. Din cauză că izolaţia clădirii a fost prost exectuată - iar pânza freatică este foarte ridicată în această zonă a oraşului - la fiecare ploaie, parcările sunt invadate de apă.
Un utilizator al forumului on-line "Softpedia" povesteşte că, vizitând blocurile însoţit de agenţii de vânzări ai Platinum Vitan Towers, a găsit bălţi enorme la subsoluri. Reprezentanţii firmei s-au contrazis în explicaţii.
O salariată i-a spus că au fost probleme cu scurgerile, iar vicepreşedintele Valentin Tănase - că pompele de evacuare a apei, aduse special, nu dau randament. Proiectul Vitan Platinum Towers are prevăzute, la subsol, şi boxe de depozitare, nu doar locuri de parcare.
"Vicele" Tănase, fabulaţii în presă
Astăzi, când firma e năpădită de procese, Valentin Tănase este un vicepreşedinte tăcut, prins în şedinţe. Atunci când e apelat telefonic, îi cere reporterului EVZ să se adreseze companiei de PR: "De-aia este PR, ca să vorbească cu presa!".
Până ieri, PR-ul indicat de Tănase, firma "4 Points", nu a răspuns la niciuna dintre întrebările EVZ, legate de impasul în care se găsesc lucrările.
În noiembrie 2009, ziarul "Adevărul" îi făcea lui Tănase un portret ca de vedetă TV: antreprenorul zâmbea larg, de i se încreţea toată faţa, şi-i împuia ziaristului capul cu tromboane şi proiecte fabulatorii de viitor. Spunea că două corpuri de clădire sunt gata, ceea ce era fals, şi că tot ansamblul avea să fie gata în martie 2010: tot fals. "Ori faci ceva serios, în care omul să se simtă bine, ori nu mai faci, pentru că cei care se mută primii nu vor să locuiască în mijlocul unui şantier", spunea, sfătos, Tănase.
Dădea vina pe constructor pentru întârzierile înregistrate până atunci - dezinformând în privinţa lungimii acestora, zicea că a vândut 83% din apartamente şi se lăuda că a fost comisionat de patronii evrei să vâneze prin Bucureşti proiecte rezidenţiale eşuate, să le cumpere el şi să le salveze de faliment.
Avea 55 de milioane de euro pregătite pentru această operaţiune. Tănase îşi decolta şi viaţa privată: îi plac deplasările exotice, şi-ar dori copii, e Vărsător, face muşchi într-o sală de sport de patru ori pe săptămână, a jucat fotbal la Poli Iaşi, dar are la inimă Real Madrid.
Arăta bine în ziar: om serios, de încredere, cu pasiuni onorabile şi viaţă ordonată. Cei care s-au târguit cu el au altă părere: "Minte cu neruşinare. N-are nicio jenă!", spune Alexandru Barbu, tânărul care a rezervat un apartament cu două camere în "Potcoavă".
A plătit un avans de 30.000 de euro acum patru ani şi, de contravaloarea banilor, până acum, n-a văzut decât jumătate din scheletul blocului. Merge periodic să-l vadă. Sunt banii lui acolo.
"Vicepreşedintele Valentin Tănase minte cu neruşinare. N-are nicio jenă!",ALEXANDRU BARBU, client Platinum Vitan Towers SRL
ACTUALIZARE (19 ianuarie 2011): În cursul zilei de ieri, firma Platinum Vitan Towers, prin intermediul agenţiei de PR "4 points", a trimis EVZ un drept la replică. Îl puteţi citi urmând acest