Guvernul a decis: Codul de procedură civilă, în vigoare de la 1 iunie 2012

Guvernul a stabilit în şedinţa de miercuri ca noul Cod de procedură civilă să intre în vigoare de la 1 iunie 2012, fiind adoptat în acest sens un proiect de lege privind punerea în aplicare a noului Cod, a anunţat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la Palatul Victoria.

Guvernul a stabilit în şedinţa de miercuri ca noul Cod de procedură civilă să intre în vigoare de la 1 iunie 2012, fiind adoptat în acest sens un proiect de lege privind punerea în aplicare a noului Cod, a anunţat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

“Astăzi, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind punerea în aplicare a acestui nou Cod de Procedură Civilă. Principala soluţie normativă cuprinsă în cadrul acestui proiect este data de punere în aplicare a noului Cod. Potrivit deciziei de azi a Guvernului, noi vom propune Parlamentului, prin proiect, data de 1 iunie 2012 de punere în aplicare a noului Cod de Procedură Civilă", a declarat Cătălin Predoiu, la Palatul Victoria. El a arătat că, potrivit unei alte prevederi a acestui proiect de lege adoptat de Guvern, “cererile şi executările silite începute înainte de data punerii în aplicare a noului Cod vor continua pe procedura care era în vigoare la momentul începerii acestor cereri". Iar cererile şi executările silite care sunt iniţiate după 1 iunie 2012 vor fi soluţionate potrivit noului Cod de Procedură Civilă, a mai precizat ministrul Justiţiei.“Noi am optat pentru această regulă de drept tranzitoriu pentru a fi cât mai limpede cu privire la modalitatea de soluţionare a cererilor în curs", a explicat ministrul de resort.O serie de prevederi din noul Cod de procedură civilă privind competenţa, solicitarea părţilor, au fost deja puse în aplicare prin legea micii reforme şi această punere în aplicare înaintea noului cod de procedură civilă s-a dovedit a fi o idee bună pentru că semnalele primite au fost în sensul celor anticipate, respectiv “o fezabilitate şi o fiabilitate a acestor norme în situaţiile de desfăşurare a proceselor civile".Potrivit Ministerului Justiţiei, punerea în aplicare a noului Cod de procedură civilă, lege fundamentală ce reglementează ansamblul raporturilor de drept procesual civil, a implicat o activitate legislativă elaborată, ale cărei principale direcţii sunt: instituirea dispoziţiilor tranzitorii şi de punere în aplicare care să realizeze trecerea de la vechea la noua reglementare; asigurarea compatibilităţii noului Cod de procedură civilă cu celelalte legi în vigoare; corelarea dispoziţiilor noului Cod de procedură civilă. Proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă are ca obiect de reglementare măsuri de ordin legislativ vizând, în esenţă, corelarea, modificarea, completarea şi/sau abrogarea dispoziţiilor reglementărilor speciale cu incidenţă în materia dreptului procesual-civil, dar şi în domenii conexe.

Potrivit Ministerului Justiţiei, punerea în aplicare a noului Cod de procedură civilă, lege fundamentală ce reglementează ansamblul raporturilor de drept procesual civil, a implicat o activitate legislativă elaborată, ale cărei principale direcţii sunt: instituirea dispoziţiilor tranzitorii şi de punere în aplicare care să realizeze trecerea de la vechea la noua reglementare; asigurarea compatibilităţii noului Cod de procedură civilă cu celelalte legi în vigoare; corelarea dispoziţiilor noului Cod de procedură civilă.