POSDRU E GATA! UE vrea să ne taie DEFINITIV miliarde de euro. DEZVĂLUIREA lui Orban: "Vom afla în octombrie"

Situaţia pe proiectele europene privind Resursele Umane (POSDRU) este mai complicată decât părea la începutul anului, a mărturisit ministrul Leonard Orban. Asta înseamnă că ilegalităţile care păreau grave la auditul de la sfârşitul anului trecut au devenit acum şi mai grave. Din POSDRU s-au înfruptat numeroşi baroni locali, înalţi demnitari şi toată clientela politică, indiferent de partid.

Uniunea Europeană se pregăteşte să taie complet fondurile alocate României pentru programul destinat dezvoltării resurselor umane (POSDRU). O decizie va fi luată "în cursul lunii octombrie", se arată într-un răspuns al ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, la interpelarea unui deputat PSD, Dumitru Chiriţă.

Vineri, Mediafax a obţinut un document al Comisiei Europene în care guvernul este avertizat că există riscul "pre-suspendării" tuturor programelor, aceasta fiind etapa în care se opresc plăţile timp de două luni, timp în care trebuie remediate deficienţele constatate. În cazul în care deficienţele nu sunt remediate, plăţile sunt "suspendate", acesta fiind riscul în cazul POSDRU.

"Situaţie mai complicată"

"Decizia Comisiei Europene cu privire la reluarea plăţilor sau eventuala suspendare  POSDRU se va lua în cursul lunii octombrie", scrie Orban. El explică faptul că "situaţia de la POSDRU este mult mai complicată decât se prefigura la începutul anului", dar nu exemplifică această afirmaţie. Astfel, după o perioadă de întrerupere, în februarie 2012, în luna aprilie a aceluiaşi an au fost reluate plăţile. Însă, la sfârşitul primăverii, în România a venit din nou o misiune de audit a Comisiei Europene şi a descoperit "deficienţe majore în funcţionarea sistemului de management şi control la nivelul POSDRU", se afirmă în răspunsul lui Orban la interpelarea deputatului PSD.

În consecinţă, plăţile în cadrul acestui program au fost "pre-suspendate" începând cu luna august. România a primit două luni pentru a demonstra Bruxellesului că fondurile sunt gestionate corect. Autoritatea de management a POSDRU a reverificat toate proiectele şi a aplicat corecţii financiare acolo unde a constatat nereguli. "S-a propus o corecţie definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene către bugetul naţional", se arată într-un comunicat din 17 septembrie al Ministerului Afacerilor Europene, dar nu este clar dacă această măsură va fi suficientă pentru autorităţile de la Bruxelles sau se va trece de la etapa pre-suspendării la cea a suspendării. 

1,1 miliarde euro pierduţi în 2013

Uniunea Europeană a alocat României, pentru programul operaţional de dezvoltare a resurselor umane, 3,476 de miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013. Până la 31 august, sumele rambursate de UE au totalizat puţin sub 269 de milioane de euro (circa 7,7%).

Ministrul pentru afaceri europene, Leonard Orban, a avertizat încă din mai că există riscul ca România să piardă sume importante alocate în cadrul acestui program. "E foarte probabil ca, în zilele imediat următoare, să vină o scrisoare de la Comisia Europeană cu decizia de suspendare", spunea Orban, la 22 mai, pentru Gândul.

Şi premierul Ponta a vorbit, la acel moment, despre acest risc: "România riscă să piardă definitiv fonduri europene de 100 milioane euro în acest an şi 1,1 miliarde euro anul viitor prin POSDRU, din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului în intervalul 2010-2011". În absenţa banilor europeni, plăţile în cadrul POSDRU ar trebui efectuate de la bugetul de stat, ceea ce va încărca puternic cheltuielile aferente anului 2013.

Probleme şi la alte programe

Din iulie, UE nu a mai efectuat nici un fel de plăţi pe programele de dezvoltare regională, mediu, transporturi, creşterea competitivităţii economice şi asistenţă tehnică. Potrivit unui comunicat al ministerului Afacerilor Europene, Comisia Europeană a efectuat o serie de misiuni de audit, urmând să decidă "continuarea rambursărilor sau întreruperea/suspendarea plăţilor".

În aprilie, Leonard Orban vorbea despre corecţii între 10 şi 20% la aceste programe. "Este vorba despre două tratamente diferite: unul pentru patru programe operaţionale (PO) - mediu, unde se aplică o corecţie financiară preventivă de 20%, transporturi, de creştere a competitivităţii economice şi programul operaţional regional, pentru care se aplică o corecţie de 10%", a declarat Orban, la sfârşitul lunii aprilie, pentru Hotnews. 

Mediafax a prezentat, la 28 septembrie, un document al Comisiei Europene care avertizează că ar putea urma "pre-suspendarea" tuturor fondurilor. Presuspendarea plăţilor din partea Comisiei Europene obligă autorităţile române să pună în aplicare în termen de două luni recomandările CE pentru rezolvarea problemelor constatate în derularea programelor.

"Comisia continuă să analizeze situaţia Programelor Operaţionale Sectoriale (POS), urmare raportului care i-a fost transmis de Autoritatea de Audit la începutul lunii iulie privind funcţionarea sistemului de management şi control al fondurilor. Pentru moment, procedurile interne îşi urmează cursul, Comisia având în vedere o decizie de presuspendare şi luând în calcul toate variantele: presuspendarea tuturor programelor, a unora dintre acestea sau doar a unor axe prioritare. Proiectul de decizie este în circulaţie la nivelul serviciilor implicate, acesta putând fi adoptat în perioada următoare", este avertismentul transmis Guvernului de la Bucureşti. CITIŢI ŞI:

  • De ce nu avem succes cu fondurile UE
  • Traian Băsescu, despre absorbţia fondurilor europene: Decât să pună osul la treabă, e mai uşor să te cerţi la TV
  • Victor Ponta: României nu i se vor tăia fonduri europene, dar trebuie să accelerăm absorbţia