Porumbul Monsanto, la un pas de interdicţie

România ar putea fi a şaptea ţară membră UE care interzice cultivarea porumbului modificat genetic MON810, produs de compania americană Monsanto, scrie „Financial Times“.

Decizia ar putea fi luată în ciuda protestelor producătorilor români, care consideră că o astfel de măsură ar reprezenta o adevărată lovitură pentru ei. Potrivit preşedintelui Ligii Asociaţiilor Producă torilor Agricoli din România (LAPAR), Marcel Cucu, utilizarea acestui soi hibrid de porumb conduce la eficientizarea producţiei şi la reducerea costurilor cu mai bine de 30%.

Companiile din industria organismelor modificate genetic, prin reprezentantul Europabio, susţin că grijile exprimate în legătură cu efectele nocive ale produsului asupra solului sunt inutile, deoarece se respectă toate standardele pentru siguranţa alimentelor.

Ministrul mediului, Attila Karodi, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că va solicita Comisiei de Securitate Biologică (organizaţie care va deveni func- ţională în maximum trei săptămâni - n.r.) o investigaţie referitoare la impactul porumbului MON810 asupra mediului. Ministrul a precizat că, în cazul în care Comisia de Securitate Biologică va decide că porumbul modificat genetic al Monsanto este nociv, cultivarea sa va fi interzisă prin hotărâre de guvern cel mai devreme pe 15 aprilie. Decizia autorităţilor române apare în urma solicitării formulate de comisarul european pentru mediu, Stavros Dima, Aurorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor de a deschide o nouă anchetă asupra produselor modificate genetic.