Portrete ale lui Christ, transpuse în imagini neconvenționale

Portrete ale lui Christ, transpuse în imagini neconvenționale

Expoziția „Aripi și stele – La Porțile Sacrului”, a artistului plastic George Tzipoia, a fost vernisată aseară la Biblioteca Națională a României, în prezența unui public numeros.

„Aripi și stele – La Porțile Sacrului” este o expoziție care îți taie răsuflarea. „Portretele lui Christ” stau cuminți pe simezele galeriei Bibliotecii Naționale și, parcă, abia după ce te îndepărtezi, vezi, sau simți, sau auzi suferința.

„Mă învârt fără sfârșit în jurul omului. Crucificarea este a lui. Sarcofagul este iarăși al omului, forma și verticalitatea corpului său văzute îna bsolut sintetizat. Sarcofagul, ca relicvă a propriei mele materii alcătuitoare. (...). Toate imaginile sunt de fapt portrete, portretele lui Christ, transpuse în imagini neconvenționale ”, spune George Tzipoia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar nu e vorba numai de suferință, numai de sacrificiu, e vorba și de înălțare, de speranță, printre stele și galaxii, și aripi. De la suferință, la sarcofag, de la aripi, la stele, stele înaripate. Este o continuitate, o evoluție, speranță.

Maestrul George Tzipoia a împlinit 70 de ani

Expoziția este una aniversară, pentru că maestrul George Tzipoia a împlinit 70 de ani. „Aripi și Stele – La Porțile Sacrului”a fost realizată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României şi Ministerul Culturii. Expoziţia rămâne deschisă până duminică, 12 iunie 2016. Intrarea este liberă.

„Destine artistice, Țipoia și Tzipoia”, la Galeria Romană

În data de 24 mai 2016, de la ora 19.00, la Galeria Romană din București, va fi deschisă expoziția „Destine Artistice, Țipoia şi Tzipoia”, în care lucrările lui George Tzipoia vor fi expuse alături de cele ale tatălui său, Alexandru Țipoia. Cele două expoziții sunt dedicate memoriei lui Alexandru Țipoia și operei sale de excepție.

Fiul pictorului Alexandru Țipoia, George Tzipoia s-a născut în București la 6 mai 1945. În 1955, la vârsta de 10 ani, are prima expoziție personală, în pavilionul de expoziții din Parcul Herăstrău. În 1967 obține diploma de Arte Plastice a Institutului Pedagogic din București, la clasa profesorului Traian Brădean. Din 1968 până în 1982, expune în cadrul numeroaselor expoziții colective organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, al cărui membru devine în 1974. Din 1982 se stabileşte în Elveția, la Geneva, cerând azil politic și refăcând, în sens invers, drumul stră-străbunicului său, Louis-Adolphe Leyvraz (1820-1892), care a venit la București în anul 1839 și a fondat colonia elvețiană din Capitală. Din 1982, activitatea artistului se desfăşoară în Elveția și Franța.

O expoziție care îți taie răsuflarea: „Ariăi și stele - la Porțile Sacrului”