Portabilitatea creşte factura de telefon

Portabilitatea numerelor de telefon creează confuzie în rândul utilizatorilor şi creşte factura de telefon. Dacă până acum, primele cifre ale numărului indicau reţeaua în care utilizatorul urma să telefoneze, o dată cu portabilitatea, acest lucru nu mai este posibil.

Potrivit reprezentantei biroului de presă al Agenţiei Naţionale de Comunicaţii (ANC), Cătălina Dragomir, utilizatorul va fi informat în ce reţea urmează să vorbească, numai după iniţierea apelului.

“Dacă suni din reţeaua ta, un număr care a fost iniţiat în aceeaşi reţea şi apoi a fost portat, vei auzi, după iniţierea apelului, dar înainte ca cel apelat să răspundă, un ton distinctiv care semnalează că numărul de telefon a fost portat. Astfel, ai posibilitatea de a decide dacă doreşti să renunţi la apelul respectiv ”, explică reprezentanţii ANC.

Cu toate acestea, la începutul lunii decembrie, în România fuseseră portate peste 7.300 de numere de telefon, în reţelele mobile şi aproape 850 de numere de telefonie fixă. Sistemul a devenit funcţional începând cu 21 octombrie.

Potrivit Cătălinei Dragomir, la sfârşitul lunii iunie 2008, existau 26,5 milioane de SIM-uri pentru telefonul mobil şi alte 4,4 milioane de numere de telefon, în reţelele fixe.

Portabilitatea numerelor oferă abonaţilor posibilitatea de a-şi păstra numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul de servicii de telefonie, ceea ce asigură utilizatorilor de telefonie o mai mare libertate de alegere şi determină furnizorii să depună eforturi suplimentare pentru menţinerea şi atragerea clienţilor prin oferte tot mai atractive, potrivit ANC.

Taxa de portabilitate, diferită în funcţie de companie În ceea ce priveşte tarifele percepute pentru schimbarea furnizorului de telefonie şi păstrarea numărului de telefon, companiile practică tarife diferite.

De exemplu, până la sfârşitul anului, Vodafone nu va percepe nici un fel de taxă, acoperind în plus, promoţional, tariful corespunzator costurilor între operatori, pentru utilizatorii care aleg serviciile Vodafone pe baza de abonament.

Conform deciziei Autorităţii Naţionale de Comunicaţii, operatorul Acceptor trebuie să plătească operatorului Donor, un tarif de 11 Euro pentru numerele mobile portate şi de 13 Euro, pentru numerele fixe, geografice şi non-geografice portate.

Compania Orange percepe pentru portarea unui număr de telefon o taxă de 4 euro, fără TVA, în cazul trecerii la abonament. Pentru cartelele preplătite, portarea este gratuită pentru primele două numere. Începând cu al treilea număr se aplică o taxă de 6 euro, fără TVA.

Potrivit ANC, termenul de finalizare a procesului de portare nu poate depăşi, în condiţii normale, 10 zile lucrătoare.

În ziua în care se va efectua portarea efectivă, serviciul de telefonie nu va fi disponibil pentru maximum 4 ore pentru serviciile de telefonie mobilă şi maximum 5 ore pentru serviciile de telefonie fixă.

Portabilitatea- angajament asumat la aderare

Implementarea portabilităţii numerelor constituie unul dintre angajamentele asumate de România în conformitate cu Capitolul 19, al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană şi este considerată o măsură eficientă de stimulare a concurenţei în sectorul comunicaţiilor electronice.

Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii a implementat portabilitatea în România şi a impus furnizorilor obligaţia de a oferi acest serviciu propriilor clienţi. Prin deciziile luate privind implementarea portabilităţii numerelor de telefon şi cea privind adoptarea condiţiilor tehnice şi comerciale de implementare a portabilităţii numerelor, ANC a creat cadrul legal pentru ca portabilitatea numerelor să devină o realitate şi pentru utilizatorii români.

Baza de date centralizată necesară implementării acestui serviciu a fost realizată de ANC, cu sprijin PHARE, în cadrul proiectului “Asistenţă pentru ANRC în vederea implementării bazei de date centralizate pentru portabilitatea numerelor”, proiect de achiziţii finanţat de Uniunea Europeană prin programul PHARE 2005 – „Facilităţi pentru acţiuni speciale”.

Compania care a câştigat licitaţia internaţională, pentru a realiza baza de date a fost UTI Systems, în colaborare cu companiile Porthus BV Belgium şi Microsoft România, în calitate de subcontractanţi.

Pentru acest proiect de achiziţii, contribuţia financiară din fondurile PHARE a reprezentat 75% din valoarea contractului, iar cea a ANC, în calitate de beneficiar final, de 25%. Valoarea totală a proiectului a fost de 582.432,98 de euro, fără TVA.