Porcul de Crăciun, la acelaşi preţ ca în 2010

Costul unui kilogram de carne a crescut la rafturi cu doar 5%, iar animalul întreg poate fi cumpărat la un tarif similar celui din 2010, potrivit reprezentanţilor industriei de profil.

Reducerea consumului de carne de porc i-a determinat pe producători să renunţe la tradiţionalele scumpiri de dinaintea Sărbătorilor. Potrivit patronatelor din industrie, majorările la raft pentru carnea de porc nu sunt mai mari de 5%. Producătorii şi procesatorii au înţeles că, în condiţiile în care şi aşa consumul s-a redus cu 10-12%, orice majorare semnificativă le-ar fi adus vânzări şi mai mici. Aşa se face că, deşi Crăciunul bate la uşă, animalul întreg poate fi cumpărat la un preţ similar celui de anul trecut. În criză, obiceiurile de consum ale românilor s-au schimbat mult. Deşi nu concep un Crăciun fără preparate din porc, banii tot mai puţini i-au făcut să renunţe la obiceiul de a cumpăra cantităţi mari de carne, preferând să achiziţioneze doar 1-3 kilograme, fără a-şi mai burduşi frigiderele şi combinele frigorifice. Aşa explică Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Carnii de Porc, de ce preţurile nu au cunoscut o majorare semnificativă. Posibile majorări la anul Dacă apar mici ajustări la raft, acestea se datorează şi comercianţilor, potrivit lui Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, care afirmă că de la producători şi procesatori kilogramul de carne de porc a plecat cu preţul de anul trecut. Cu toate astea, motive pentru majorări ar fi fost destule: creşterea preţurilor la furaje, la energie, la combustibil. Potrivit acestuia, un kilogram de porc în viu variază, la nivel naţional, între 5,5 şi 8 lei. În hipermarketuri kilogramul de fleică de porc se vinde cu circa 13 lei, iar cel de pulpă şi pastramă cu 12 lei, respectiv 16 lei.

Potrivit lui Frumosu, dacă vor fi scumpiri la carnea de porc acestea nu vor veni înainte de jumătatea lunii februarie. În ianuarie, reluăm exporturile în UE România va putea exporta carne de porc pe piaţa Uniunii Europene de la 1 ianuarie, ceea ce ne-ar putea aduce încasări cuprinse între 600 de milioane şi un miliard de euro, anul viitor. Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise în UE din 2003.

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), circa 20.000 de tone de carne de porc ar putea fi exportate la anul. Citiţi şi:

  • România va exporta 20.000 de tone de carne de porc
  • Mituri spulberate: carnea de porc bate carnea de curcan