Purceii din gospod?riile popula?iei au început s? mearg? din decembrie la abatoarele autorizate. S?tenii câ?tig? un ban în plus, dar fermele mari se simt amenin?ate de pesta porcin?
Marii cresc?tori de porci sunt în alert?, dup? ce Autoritatea Na?ional? Sanitar?-Veterinar? ?i pentru Siguran?a Alimentelor (ANSVSA) a autorizat vânzarea animalelor crescute în gospod?riile popula?iei c?tre abatoarele autorizate. Ei se tem de apari?ia unor boli, care ar putea s? duc? din nou la impunerea unor restric?ii la exporturile române?ti de carne. Autorit??ile sanitar-veterinare sus?in îns? c? nu este cazul s? ne facem griji, pentru c? traseul porcilor din gospod?rie pân? la abator sau la târguri este atent monitorizat. Teoretic, cel pu?in.
- Un produc?tor local de carne îi sf?tuie?te pe români s? se apuce s? creasc? porci. Dac? cei din Vest renun??, s? profit?m noi
Porcii care ajung la abator sau la târguri sunt verifica?i, într-o prim? faz?, de medicul concesionar - din localitatea de unde provin animalele -, care elibereaz? un certificat de transport. Un al doilea control se efectueaz? de c?tre personalul sanitar-veterinar din târguri sau abatoare. Nu garanteaz?, îns?, nimeni c? nu vor ap?rea ?i nereguli pe acest traseu, a?a cum s-a întâmplat ?i în al?i ani. Certificatul de s?n?tate, obligatoriu Potrivit ordinului 67 al ANSVSA din 26 octombrie 2012, porcii crescu?i în gospod?riile popula?iei sau în micile cresc?torii pot fi vându?i c?tre abatoarele autorizate de la 1 decembrie. În cazul gospod?riilor, animalele trebuie s? aib? certificat de s?n?tate.
- Costul furajelor ?i pre?ul oferit de procesatori îngroap? produc?ia de carne de porc a Cehiei
Constantin Lupescu, director în cadrul Direc?iei Sanitare Veterinare ?i pentru Siguran?a Alimentelor Bucure?ti (DSVSA) spune c? nu „exist? pericole” pentru carnea care ajunge în pia?? de la gospod?riile popula?iei. Cât despre trasabilitatea ei, el sus?ine c? fiecare porc este individualizat, are un num?r de ordine ?i se ?tie în orice moment de unde provine. Pericolul pestei Pentru gospod?riile popula?iei, decizia ANSVSA ar putea fi un lucru bun. Vânzarea animalelor la abatoare ar putea deveni o surs? important? de venituri, mai ales pentru familiile din mediul rural. La sfâr?itul lunii octombrie, efectivele totale de porci erau de 2,7 milioane de capete, din care 300.000 capete în ferme familiale, potrivit Minsterului Agriculturii.
- Noi ve?ti proaste. Carnea de porc se va scumpi ”foarte mult” anul viitor
Marii cresc?tori de porci în sistem industrial nu sunt deloc mul?umi?i de decizia ANSVSA. Ei se tem c? mi?carea liber? a animalelor cre?te riscul apari?iei unor boli.