Populația României este într-o continuă scădere! Cauzele sunt multe, iar specialiștii trag un semnal de alarmă

Sursa foto: Arhiva EVZ

De la an la an, România înregistrează scăderi ale populației. Un calcul cu privire la ultimii 30 de ani se arată faptul că populația țării noastre a scăzut cu 4 milioane de locuitori. Natalitatea în număr mic și migrarea spre alte state sunt printre factorii care determină scăderile masive. În 2020, România a înregistrat cel mai mic număr de nașteri de la Revoluție încoace.

Populația României se află într-o scădere masivă, iar una dintre principalele cauze sunt nașterile. Conform informațiilor transmise de specialiști, anul trecut a fost înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți aduși pe lume din 1967. În anul 2020, au fost înregistrate 160.000 de nașteri, un număr extrem de mic dacă ne raportăm la anul 1990, când țara noastră înregistra peste 300.000. Natalitatea a scăzut drastic, însă o rezolvare s-ar putea să vină chiar de la pandemia provocată de COVID-19. Anul 2021 pare să vină cu vești bune, în primele opt luni având un număr destul de mare de nașteri. Nu vom ajunge la pragul din 1990, însă specialiștii estimează că până la finalul anului vom avea un total de aproximativ 200.000 de nou născuți.

"Pentru femei, în ultimele 2 decenii au crescut oportunitățile de educație și profesionale. Femeile stau mai mult în sistemul educațional, iar acest lucru a determinat o amânare a vârstei la care ele decid să procreeze", susține cercetătorul Alina Botez.

Evoluția societății a schimbat și mentalitatea femeilor, care decid să devină mame la vârste mult mai înaintate. Expresii de genul "Am 47 de ani. Nu am copii" sau "Îmi doresc copii, da. Mă ocup foarte mult de partea profesională" sunt din ce în ce mai des auzite. Sociologii trag un semnal de alarmă și susțin că un copil nu mai este o prioritate pentru familiile moderne. Atunci când se hotărăsc să devină părinți, mai bine din jumătate dintre cuplurile din România se opresc la un singur copil.

"Copilul a fost detronat de venituri mai mari, un nivel de trai mai ridicat, poziții profesionale foarte ridicate și bine plătite și care cer sacrificii în materie de timp și energie", susține Vasile Ghețău, director Centrul de Cercetare Demografică, Academia Română.

Scăderea populației are efecte negative în câmpul muncii

În ultimii 30 de ani, România a pierdut aproximativ 4 milioane de cetățeni. Scăderea populației are la bază mai multe cauze, însă produce și efecte negative. Această pierdere se simte extrem de mult în câmpul muncii, susțin cercetătorii. Deficitul de angajați este simțit cu precădere în industria HoReCa, dar și în cea a construcțiilor. Problemele în ceea ce privește scăderea populației nu se opresc aici. Deficitul de angajați are efecte negative în ceea ce privește plata pensiilor.

Conform analizelor din ultima perioadă, 10 salariați susțin 9 pensionari. Ideal ar fi ca raportul să fie de 4 lucrători activi la un singur pensionar. Dacă lucrurile nu se vor remedia, specialiștii susțin că până în 2030, bugetul României nu va mai putea susține plata pensiilor.

"Sistemul de pensii e finanțat din contribuțiile celor care lucrează în acest moment. În condițiile în care avem o paritate între persoanele active care plătesc și numărul de pensionari, acest procent nu permite creșteri ale pensiilor", susține economistul Emilian Duca.