Populația, chemată să împrumute statul. Este o investiție rentabilă pentru români?

Pentru a doua oară în ultimii ani, statul va lansa o emisiune de titluri dedicate populației, cu dobândă fixă și maturitate peste doi ani, când se celebrează 100 de ani de la Marea Unire

Data de la care românii vor găsi titlurile de stat pe piață este 11 iulie, adică lunea viitoare. Patru bănci se vor ocupa de distribuirea bondurilor - cei mai mari creditori de pe piața locală: BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank. Statul încearcă din nou, astfel, să se împrumute de la persoanele fizice, după ce anul trecut emisiunea a fost un semi-eșec – românii au cumpărat doar 65% din titlurile în valoare de 100 de milioane de lei, scoase la vânzare.

În 2016, intervin însă câteva schimbări, care ar trebui să facă această investiție mai atractivă românilor.

1 Valoarea accesibilă – Spre deosebire de anul trecut, când un titlu de stat era de 1.000 de lei, acum valoarea a scăzut la 100 de lei. Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, susține că titlurile vor putea fi cumpărate de mai multă lume, fiind mai ieftine, așa încât statul va reuși să atragă prin împrumut cele 100 de milioane.

2 Dobândă mai mare decât cea bancară – Anul trecut, dobânda oferită de stat s-a situat între 1,75% și 2,15. Atunci, cele mai mari dobânzi de pe piața bancară, pentru economiile în lei, erau încă la nivelul de 3% pe an. În acest an, dobânda va fi fixă, de 2,15% pe an. În prezent, există o singură banca care mai oferă dobânzi mai mari decât cea propusă de stat – respectiv 2,3%. Însă, scăzând impozitul de 16% din dobânda bancară, se ajunge la o un randament sub 2%. Cum pentru titlurile de stat nu se percepe impozit, nivelul de 2,15% devine mai mare decât dobânda oferită de bănci – un motiv în plus pentru ca românii să cumpere titlurile.

3 Bonusuri pentru cumpărători – Un punct de atracție față de anul trecut ar putea fi și tombola organizată de stat. Peste doi ani, când titlurile ajung la scadență, 100 de cumpărători de titluri vor putea câștiga câte 1.000 de lei, în urma unei trageri la sorți.

Alte aspect care i-ar interesa pe investitori țin de cum pot fi achiziționate titlurile, ce costuri sunt, și ce se întâmplă dacă vor să le vândă înainte de scadență.

● În perioada 11- 29 iulie, românii vor putea achiziționa de la ghișeele celor patru bănci care participă la această emisiune titlurile de stat. „O persoană se prezintă la ghișeu cu buletinul și subscribe suma necesară. Orice persoană peste 18 ani are acces la aceste titluri, fie că e rezidentă sau nerezidentă”, a explicat ministrul Finanțelor.

● Cei care vor cumpăra direct de la cele patru bănci nu vor achita comision, în schimb cei care vor cumpăra de la alți intermediari vor achita un comision, care nu a fost anunțat încă. O singură persoană poate subscribe maximum 1.000 de titluri.

● Cei care vor să valorifice titlurile înainte de scadența de doi ani le vor putea vinde pe bursă, unde vor încasa valoarea de 100 de lei pentru un titlu, sau o valoare mai mare sau mai mică, în funcție de cum a evoluat cotația bursieră a acestora.