Ponta refuză "proiectul Antonescu": alianţa PSD-PNL

Liderii celor două partide de opoziţie sunt pe poziţii divergente în privinţa formării unei alianţe preelectorale între PNL şi PSD, care, după înregistrarea la tribunal, să pretindă guvernarea.

Divergenţele din sânul opoziţiei sunt din ce în ce mai vizibile, iar tensiunile dintre cei doi lideri, Victor Ponta şi Crin Antonescu, se acumulează pe zi ce trece. Ideea care îi desparte este, în mod paradoxal, realizarea unei alianţe PSD-PNL. Antonescu insistă pentru ea, iar Ponta o respinge, în ciuda presiunilor imense: şi din PSD, dar şi din direcţia celor doi moguli media, Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vîntu.

Ideea asocierii dintre PSD şi PNL nu este nouă. Este vorba chiar de vechea idee a alianţei "de la Grivco", cu Johannis premier, demarată pe vremea când Mircea Geoană conducea PSD şi aspira la preşedinţia României.

Cum suspenzi un preşedinte

Recent, Crin Antonescu a reluat ideea alianţei, dar pe ocolite, după ce Victor Ponta şi-a manifestat refuzul. Liderul PNL a vorbit sâmbătă, la o emisiune la Realitatea TV, despre necesitatea alegerilor anticipate totale. "La drept vorbind, pentru a găsi soluţii sănătoase şi de durată, ar trebui să avem alegeri anticipate şi parlamentare, şi prezidenţiale", a spus Antonescu.

Alegerile prezidenţiale anticipate ar putea avea loc, desigur, după demiterea lui Băsescu. "Sunt pentru suspendarea preşedintelui Băsescu când este posibilă şi necesară", a spus Antonescu.

Liderul PNL a explicat şi când s-ar impune suspendarea preşedintelui: când acesta ar refuza numirea unui premier propus de o majoritate clară în parlament. Aici intervine ideea de alianţă. Susţinătorii săi afirmă că preşedintele nu va putea refuza premierul propus de o majoritate parlamentară înregistrată la tribunal.

Această situaţie s-ar putea petrece chiar la toamnă, când opoziţia pregăteşte o nouă moţiune de cenzură, convinsă fiind că, de această dată, guvernul condus de Emil Boc va cădea.

În acest caz, varianta de rezervă a şefului statului ar putea fi propunerea unui guvern minoritar. "Nu cred că este fezabilă crearea unei alte majorităţi. Cel mult se poate merge cu un guvern minoritar", a afirmat recent Traian Băsescu.

În opinia lui Antonescu, contracararea unui guvern minoritar propus de Traian Băsescu nu poate fi făcută decât printr-o acţiune unită a opoziţiei, care să propună "o majoritate parlamentară clară". Cu alte cuvinte o alianţă PSD-PNL căreia să i se alăture şi UDMR.

Miza lui Antonescu

Pentru a doua oară în ultimele săptămâni, Victor Ponta l-a contrat pe Crin Antonescu. Tema suspendării preşedintelui a fost catalogată de liderul PSD drept "o chestiune neserioasă". Mircea Geoană, în schimb, a pledat ca PSD şi PNL "să aibă înţelepciunea să depăşească lucrurile care le despart şi să înţeleagă că este nevoie de o altă guvernare".

Problema oricărei alianţe vine de la întrebarea "cine este liderul?". Poziţia este revendicată de Antonescu, care consideră că cele 20 de procente obţinute la prezidenţiale îl recomandă. Apoi, cei 20 de ani de politică, asociaţi cu vârsta şi maturitatea, ar putea fi un nou argument în faţa unui Victor Ponta considerat "încă prea tânăr".

De ce se opune Ponta

De cealaltă parte, interesul politic al lui Victor Ponta îl îndeamnă să respingă o astfel de alianţă. La nivel de partid, asocierea PSD-PNL ar putea îngrădi potenţialul electoral al social-democraţilor, încrezători că ar putea creşte şi redeveni primul partid. Iar ca prim partid, după alegeri, poţi dicta la negocierile pentru împărţirea puterii.

În al doilea rând, din punctul de vedere al lui Victor Ponta, o astfel de alianţă i-ar îngrădi libertatea de decizie. Proaspăt instalat în fruntea PSD, Ponta are nevoie să-şi consolideze influenţa în partid.

O alianţă ar muta centrul deciziei politice în afara PSD. Ponta ar trebui să ţină cont nu doar de ceea ce spun colegii săi, dar şi de partenerii de alianţă. Nu în ultimul rând ar trebui să ţină cont şi de susţinătorii din umbră ai alianţei: mogulii media.

"Sunt pentru suspendarea lui Traian Băsescu, când este posibilă şi necesară.“, CRIN ANTONESCU, preşedintele PNL