Geneza protocolul SRI - ANAF: „Hai să îi speriem cumva, hai să-i supraveghem”

Geneza protocolul SRI - ANAF: „Hai să îi speriem cumva, hai să-i supraveghem”

Fostul premier Victor Ponta a declarat că în perioada în care a condus Guvernul (2012-2015) a fost încheiat un „protocol" între SRI și ANAF, autorul acestuia fiind fostul șef al Fiscului, Gelu Ștefan Diaconu.

Întrebat dacă „a existat vreun moment” în care protocoalele încheiate de SRI cu alte instituții „ar fi servit unei cauze nobile", Ponta a răspuns, în data de 3 aprilie, într-o emisiune la TVR 1:

„Eu vă spun un protocol pe care îl știu, cu care am fost de acord, și care a încetat din 2017 și se vede, și anume schimbul de informații dintre ANAF și SRI. Din punctul meu de vedere, când e vorba de bani, am avut nevoie de cei de la SRI să-i supravegheze pe cei de la ANAF și pe cei de la ANAF să-i supravegheze pe cei de la SRI. Și uite așa, schimbând informații, într-un an de zile, cu taxe mai mici, am colectat la buget cu 2 miliarde de euro în plus”

Întrebat dacă „și unii și alții furau”, Ponta a zis: „Domn’e, banul e ochiul dracului”.

„Șeful ANAF (a încheiat protocolul cu SRI, n.red), cu acordul meu. Am lucrat foarte bine cu Gelu Diaconu pentru că a adus bani mai mulți la buget. Și mi-a zis: `Domn’e, echipa veche, Garda Financiară, ăia, sunt băgați cu tot felul de firme, hai să facem ceva’. Am dat pe unii afară, dar degeaba îi dădeai pe unii că îi luai pe alții. `Hai să îi speriem cumva, hai să-i supraveghem, hai să facem`. Deci a fost un lucru bun ăla. Am știut de el și am fost de acord cu el”, a adăugat fostul premier la TVR 1.

Diaconu respinge protocolul

Numit în 2013 la conducerea ANAF, Gelu Diaconu a scris recent, pe pagina sa de Facebook: „Pentru lătrăii de pripas reamintesc că între ANAF și SRI nu a fost încheiat nici un protocol. Cei 21 de ofițeri SRI au fost detașati la Antifraudă prin decizia Consiliului Suprem de Apărare, din componența căruia faceau parte premierul și ministrul de finanțe, adică șefii mei direcți".

28 de ofițeri SRI la ANF

Serviciul Român de Informaţii a început să își retragă în 2017 un număr de 28 de ofiţeri detaşaţi la ANAF.

Potrivit Serviciului Român de Informaţii, specialişti militari ai SRI au fost detaşaţi la solicitarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în baza unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării clasificate şi în conformitate cu prevederile Legii 80/1995 şi ale Legii 284/2010. Activitatea acestora la ANAF a vizat asigurarea unor standarde superioare de integritate, creşterea gradului de expertiză analitică şi consolidarea unor mecanisme şi proceduri de lucru unitare.

În perioada detaşării, ofiţerii SRI au răspuns exclusiv obligaţiilor de serviciu atribuite de şefii ierarhici din cadrul ANAF, a precizat sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News