Dan Diaconescu joacă dur. Cere anularea unei datorii de jumătate de miliard de lei a Oltchim către stat

Premierul Victor Ponta împreună cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, au susţinut o conferinţă de presă pe tema Oltchim. Cele mai importante declaraţii: ruşii de la TISE (subsidiară Gazprom) s-au retras din cauza iureşului mediatic creat de Dan Diaconescu; dacă banii de la patronul OTV nu vin până luni, va fi numit un nou management.

UPDATE, ora 15:10. Deşi încă nu a semnat contractul de privatizare a Oltchim şi nici nu a plătit cele 45 de milioane de euro la care s-a angajat, Dan Diaconescu încearcă deja să îşi facă viaţa mai uşoară. Patronul OTV a cerut Tribunalului Vâlcea anularea dobânzilor penalizatoare ale creanţei AVAS, în valoare de 122 de milioane de euro (554 milioane de lei). Este vorba de o cerere introdusă de pe 13 septembrie, împotriva unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor. De altfel, încă de la licitaţia de privatizare, Dan Diaconescu a ţinut să precizeze că nu recunoaşte decât circa 500 de milioane de euro din cele 700 de milioane, cât este datoria totală a combinatului. Primul termen de judecată pentru această cerere este pe 18 octombrie. Victor Ponta, hotărât să apeleze la DNA "Situaţia de la Oltchim este în responsabilitatea Guvernului, care trebuie să pună la punct o strategie pentru a se putea păstra locurile de muncă şi aduce combinatul în situaţia de a avea profit", a spus Victor Ponta.

"Ieri am avut o discuţie destul de lungă cu domnul Chiţoiu şi cu domnul Vulpescu", a mai spus premierul, care a făcut ulterior un istoric al Oltchim.

"În 2006, compania PCC a devenit acţionar minoritar la Oltchim şi Guvernul a adoptat ordonanţa 45/2006 privind unele măsuri de privatizare a combinatului. Dintre cei care au semnat ordonanţa făceau parte Monica Macovei, Răzvan Ungureanu. Nu este o acuzaţie, ci vreau să cer o utlizare mai puţin politică a subiectului", a spus Ponta.

Situaţia Oltchim a început să se deterioreze, însă perioada 2009 - 2011 care a reprezentat o perioadă gravă în privinţa pierderilor suferite de Oltchim. În 2009, cand ministrul Economiei era Videanu datoria către furnizori era de 11 milioane de lei, către buget, 7 milioane, către alţi creditori - aproape 6 milioane. Creditele nerambursate erau de 500 de milioane. În 2010, datoriile erau de 13 de milioane de lei către buget. Creditele bancare nerambursate erau 539 de milioane. Pe vremea lui Ion Ariton, în 2011, avem 37 de milioane de lei datorii către buget şi credite de 500 de milioane de lei. "Vom sesiza DNA-ul, instituţiile statului, fără a putea recupera tot ce s-a pierdut", a mai spus premierul.

Privatizarea trebuia să aibă loc în luna aprilie. "Procedura de privatizare a devenit acţiune prioritară pentru guvernul României. Neîndeplinindu-se privatizarea în aprilie, pentru următorul board privatizarea a devenit acţiune prioritară", a spus premierul. 

Orice restricţie referitoare la alte condiţionalităţi ar fi dus ca al licitaţia din 21 să fie o singură companie, PCC, ceea ce trasforma procedura în încredinţare directă.

Alte declaraţii ale oficialilor

Conversia datoriei AVAS în acţiuni. Guvernul a dorit acest lucru. Se poate face doar dacă votează două treimi din adunarea generală a acţionarilor. Avem aici scrisoarea PCC, pe 10 august, în care spune că vor vota împotriva convertirii creanţelor în acţiuni. Guvernul României a propus să vindem acţiunile şi datoriile.  Participarea concernului TISE. Acesta şi-a manifestat interesul însă de anul trecut, a cumpărat caietul de sarcini. Pe 17 septembrie ni s-a comunicat: "Vă comunicăm că decizia noastră este de a nu participa la licitaţia de privatizare. Cu toate astea, decizia noastră nu exclude interesul nostru pentru o viitoare privatizarea sau investiţie", a mai spus premierul.  Despre Arpechim. Petrom are disponibilitatea de a vinde acea parte a Arpechim de care mai are nevoie Oltchim. Acea instalaţie care era extrem de necesară Oltchim a fost vândută către combinat încă de acum doi ani. Despre oferta lui Dan Diaconescu. "Prin prezenta vă confirm că dispun de resursele necesare pentru a onora această ofertă", este una din prevederile din ofertă. Dacă este falsă, atunci poate atrage răspunderea penală, a spus premierul.

"După prezentarea câştigătorului vă vom prezenta oferta de manageri. Planul de afaceri care are ca obiectiv eficientizarea Oltchim SA va fi prezentat în 48 de ore dacă voi câştiga licitaţia". Termenul a expirat pe 23 septembrie, a spus premierul.

Dan Diaconescu are termen până luni pentru a îşi duce oferta la îndeplinire.

Ce se întâmplă cu cei 45 de milioane de euro promişi de Dan Diaconescu, dacă vor fi plătiţi. Aceştia pot fi acordaţi ca împrumut de salvgardare pentru cel mult şase luni, dar până la semnarea trasferului de acţiuni, pentru că altfel ar fi ajutat de stat. Dar există o condiţie prealabilă: să fie plătiţi, a spus Ponta.

Potrivit premierului, dacă banii nu vor fi plătiţi atunci va fi numit un nou management care să poată negocia cu creditorii, urmând ca după şase luni de repornire a combinatului să se reia procesul de privatizare cu un investitor strategic. Până în luna iulie inclusiv s-au plătit salariile angajaţilor. Aşteptăm data de 1 octombrie ca să vedem dacă ministerul rămâne proprietar al Oltchim.

Despre procesele lui Diaconescu şi de ce au grăbit ele anunţarea câştigătorului. Ştim că există trei procese pe rol şi nu am dorit ca acestea să se înmulţească şi să mutăm privatizarea în tribunalul Bucureşti, a spus Remus Vulpescu, şeful OPSPI.

Despre FMI. Ne-am îndeplinit obligaţia şi Fondul Monetar ne va sprijini pentru reluarea procedurii de privatizare în cel mai scurt timp de şase luni. Cei de la FMI nu ne-au cerut "desemnaţi un câştigător chiar dacă nu e bun". Bineînţeles nu ştiam dacă este bun sau nu, a spus premierul.

Dacă pe 1 octombrie nu se semnează contractul avem procedura administratorului special şi bani din fondul de privatizare pentru repornire.

La Transgaz este depus prospectul pentru vânzarea pachetului de 15% din acţiuni.

Când işi reia Oltchim activitatea. În următoarele două săpătămâni îşi reiau activitatea trei secţii iar în următoare perioadă până la capacitatea de 65%, a spus Daniel Chiţoiu. Dacă luni expiră termenul tot luni aştept ministrul Economiei să numească administratorul special, a spus premierul, ministrul Economiei explicând că procedura este deja demarată şi ea trebuie notificată la Comisia Europeană.

O altfel de privatizare. Cel care şi-a manifestat interesul pentru Oltchim încă de pe vremea lui Boc a fost TISE. Următoarea procedură, de peste şase luni, va trebui să fie total diferită, dar noi am preluat-o din mers cu acest deadline al boardului FMI, a mai spus premierul.

Ce avem de reproşat, eventual consultantului, este o procedură pe care am preluat-o în fază finală şi pe care am dus-o la capăt cu bună credinţă. Nu am cerut Fondului o amânare a procedurii de privatizare cu Fondul. Am îndeplinit procedurile, a mai spus Ponta.

Ce s-a întâmplat zilele trecute Potrivit informaţiilor apărute în presă, premierul a avut ieri o întrevedere cu ministrul Economiei pe aceeaşi temă. La întâlnire a fost invitată şi Mona Pivniceru.

Înainte de organizarea licitaţiei pentru privatizarea combinatului, pe data de 21 septembrie, premierul i-ar fi spus ministrului Economiei că răspunde cu capul pentru această privatizare.

În urma licitaţiei, în care au fost scoase la vânzare un pachet de 54% din acţiunile combinatului, deţinute de stat, precum şi creanţele Electrica şi AVAS la acesta, patronul media Dan Diaconescu şi-a adjudecat pachetul majoritar de acţiuni pentru suma de 203 milioane de lei. Creanţele nu au fost vândute.

Alături de Dan Diaconescu au mai participat la licitaţie principalul acţionar minoritar al Oltchim, firma germană PCC, şi investitorul Ştefan Vuza.

Ieri, Dan Diaconescu a refuzat să semneze contractul de achiziţie a pachetului de acţiuni, deoarece avocaţii săi l-au considerat incomplet. CITIŢI ŞI:

  • De ce banii promişi de Diaconescu nu pot ajunge la angajaţii Oltchim
  • Cum a fost posibil: D.D. la Oltchim
  • EXCLUSIV. Ce promite DD pentru Oltchim: Termocentrale noi, gigant petrochimic integrat şi cifră de afaceri de 10 miliarde de euro
  • Iată de ce victoria lui Dan Diaconescu la Oltchim e o veste excelentă
  • EVZ a avut dreptate! Remus Vulpescu a recunoscut convorbirea cu reprezentantul FMI pe tema Oltchim
  • Ministrul Economiei spune că ruşii de la TISE ar putea prelua Oltchimul dacă Diaconescu nu găseşte bani
  • Victor Ponta regretă că ruşii nu au licitat pentru Oltchim. Vezi ce a declarat despre Dan Diaconescu
  • Ochiul şi timpanul serviciilor secrete, aţintite spre Oltchim
  • Remus Vulpescu i-a făcut jocul lui Dan Diaconescu, în ciuda avertismentului FMI
  • De unde aşteaptă banii Diaconescu? De la "vreo 10 milioane de români" şi de la "prieteni din ţară şi străinătate"
  • Un banc prost devine realitate. Diaconescu, proprietarul Oltchim. Luni la ora 10 trebuie să arate şi banii | VIDEO