Premierul Victor Ponta a trimis astăzi o adresă la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), prin care cere analizarea tezei sale de doctorat, susţinută în 2003, potrivit Agrepres.
UPDATE. ''În cursul zilei de astăzi, 21 iunie, la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică a fost înregistrată adresa nr. 7403, prin care domnul Victor Ponta a adresat cererea de a se analiza teza de doctorat susţinută în anul 2003, în contextul acuzaţiilor lansate în spaţiul public în ultimele zile'', se precizează într-un comunicat ANCS.
ANCS va înainta adresa spre soluţionare Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNE), pentru demararea procedurilor legale în vigoare, adaugă sursa citată. Nu există specificată autosesizarea Membrii CNE, cei care ar trebui să decidă dacă prim-ministrul e vinovat sau nu de plagiat, sunt apropiaţi ai PSD şi au fost numiţi în funcţii în toiul scandalului fostului ministru al Educaţiei, Ioan Mang, acuzat de asemenea de preluarea frauduloasă a unor articole ştiinţifice. Cei de la ANCS au declarat, în cursul zilei de astăzi, că în regulamentul organismului nu există specificată autosesizarea. Ei au menţionat că membrii Consiliului nu au respins însă ideea abordării acestei probleme. 'În regulamentul Consiliului nu este precizată această speţă de autosesizare. (...) Până acum nu îşi pot exprima o părere privind cazul Ponta. Nu a fost făcută nicio sesizare cu privire la domnul Ponta. CNE nu a respins ideea abordării acestei probleme prin autosesizare', susţin reprezentanţii ANCS. Potrivit acestora, regulamentul este foarte strict în ce priveşte înregistrarea unei sesizări. Aceasta trebuie depusă la Registratură, însoţită de materialul lucrării vizate de acuza de plagiat şi de cel al lucrării plagiate, precum şi comparaţia făcută între cele două. Referitor la acuzaţiile de plagiat care îl vizează pe fostul ministru al Educaţiei Ioan Mang, Gabriela Catană, şeful biroului de presă, a precizat că precedentul Consiliu nu a avut rapoarte preliminare în acest caz. 'Există o abordare cronologică a problemelor. Sunt foarte multe sesizări şi sesizările privind plagiatul domnului Mang sunt de dată relativ recentă. Vor încerca să prioritizeze într-un fel abordarea lor, dar, dacă ar fi după regulamentul CNE, ar dura până ar ajunge la această problemă. După regulamentul de funcţionare al CNE în momentul în care s-a depus sesizarea în termen de 30 de zile trebuie să se prezinte un raport pe acel caz şi concluziile trase. Nu a existat niciun raport, astfel cazul Mang va fi studiat de la început', a explicat Catană. CNE se va reuni într-o nouă şedinţă în cursul săptămânii viitoare.