Aleşii au dat votul de învestitură noului Cabinet într-o atmosferă de plictiseală generală.
O atmosferă de toropeală, parlamentari plictisiţi, discursuri lipsite de strălucire, o rumoare gererală şi un bufet mult mai animat decât sala de plen. Aşa a arătat ieri Parlamentul la votul de învestitură al Cabinetului Ponta. Noul guvern a trecut acest examen cu succes: 284 de voturi "pentru" şi 92 "împotrivă". Discurs fără cârlig
Sigur pe voturile sale, Ponta a reuşit să fie plicticos în primul său discurs susţinut în faţa parlamentarilor ca potenţial premier. Cei care l-ar fi ascultat, ar fi putut auzi că este “prima persoană care a fost desemnată ca prim-ministru şi care şi-a serbat majoratul după decembrie 1989". Din păcate pentru Ponta, nici măcar propriii săi colegi nu au reuşit să fie atenţi prea mult timp. Nici n-a trecut un sfert de oră de când vorbeşte Ponta că deja parlamentarii îşi găsesc altceva de făcut. Crin Antonescu, aşezat lângă Călin Popescu Tăriceanu, pune ţara la cale împreună cu acesta, frunzăreşte o revistă, îşi freacă obrazul. Nici socrul lui Ponta, Ilie Sârbu, nu este curios ce are de spus ginerele său, aşa că s-a retras într-o bancă din spate şi stă la poveşti. Soţia premierului, europarlamentarul Daciana Sârbu, priveşte visătoare din loja invitaţilor. La fel ca alte doamne pesediste, cum ar fi Manuela Mitrea şi Rodica Nassar, a ales să se îmbrace în roşu.
Întoarcerea fiului rătăcitor Geoană
În spaţiul care a fost până acum o săptămână al Puterii şi care s-a transformat în zona Opoziţiei, pedeliştii s-au prezentat doar cât să nu lase băncile goale. Din punctul lor de vedere guvernul e ca şi trecut, aşa că nu au nicio miză.
În sală e o rumoare generală. Mai mulţi parlamentari îşi fac vânt cu hârtii, topiţi de căldură. Cătălin Voicu l-a prins pe Sergiu Nicolaescu şi-i povesteşte un întreg scenariu. Mircea Geoană, care a votat la moţiunea ce a dus la căderea guvernului precedent, se aşează acum în băncile PSD. Nu chiar în faţă, mai în ultimul rând. Deocamdată.
Ia cuvântul Vasile Blaga. Parlamentarii USL, epuizaţi deja de Ponta, o iau cătinel către ieşire. Antonescu rămâne pe loc, cu stoicism. Băncile se golesc, bufetele se aglomerează. Blaga îi dă cuvântul lui Crin Antonescu, dar de sculat din bancă se scoală Puiu Haşotti. "Nu mai am nimic de spus", zice Antonescu din bancă. Se va dovedi, mai târziu, că are el ceva de spus, chiar dacă nu în nota sa incisivă obişnuită.
Ponta, uşor de deturnat
Atmosfera se animă când ia cuvântul deputatul PDL Elena Udrea, care intră direct în subiect. "Guvernul pare făcut în curtea dlui Voiculescu, la Grivco, sau poate pe drum, vorbind la telefon, la capătul firului fiind stăpânul Antenelor. Nu-l faceţi pe Felix un băiat mai deştept decât este". Băncile Puterii mârâie iritate. Udrea mai critică "pornirile agresive ale colegului dvs. (Crin Antonescu – n.n.) care dorea deunăzi desfiinţarea unui ziar şi a unei televiziuni".
Ca urmare, răspunsul final al premierului la discursurile din plen îi este, în mare măsură, dedicat acesteia, semn că noul premier încă mai are obiceiurile fostului lider al Opoziţiei. "Nici dl. Blaga, nici dna. Udrea nu vorbeau cu mine, ci se luptau pentru cine va fi şeful Opoziţiei", a replicat acesta. În schimb, Ponta a spus că va colabora cu Blaga ca lider al Opoziţiei. Elena Udrea, a cerut un drept la replică: "PDL nu are o problemă cu conducerea. Mai bine să vă îngrijoraţi cum vă veţi împărţi conducerea USL, dvs, domnul Antonescu şi Dan Voiculescu", i-a replicat Udrea. După acest moment, parlamentarii trec în sfârşit la vot. După o numărătoare lipsită de suspans, guvernul trece cu un scor lejer.
Noul guvern a fost învestit cu 284 de voturi "pentru" şi 92 "împotrivă". "Sunt primul premier, care şi-a serbat majoratul după decembrie '89." VICTOR PONTA, premier
Goana după funcţii
Mai toată ziua, pe holurile de pe lângă sălile de grup ale USL au putut fi văzuţi o serie de lideri locali, primari şi şefi de CJ-uri, veniţi să obţină numirea unui om de încredere într-un post de secretar de stat, prefect sau pentru a pune pe serviciile deconcentrate dorite. Cel mai perseverent pare a fi preşedintele CJ Călăraşi, Răducu Filipescu: l-a ratat pe Ponta în dimineaţa zilei de 1 mai, iar ieri, în timpul prezentării miniştrilor la grupurile parlamentare ale USL, stătea ca pe ghimpi. "Vrea prefect la Călăraşi, doar că Ponta are deja om pentru PSD", ne-a dezvăluit un alt liberal. (Marius Vulpe)
CATALOGUL EVZ
"Cel mai, cea mai..."
- Cel mai sincer ministru: Ioan Rus (Interne) pentru că a declarat că poliţiştii locali acţionează ca agenţi electorali ai primarilor. "Sprijină primarul şi fac propagandă pentru primarul respectiv- indiferent că e de la PDL, PNL sau PSD- şi nu se ocupă de ordinea şi siguranţa publică a cetăţenilor decât poate în timpul liber", a spus Rus.
- Cel mai profesionist ministru: Florin Georgescu (Finanţe) pentru că apledat, cu argumente ce au dovedit o bună cunoaştere a domeniului economic, pentru o creştere economică sustenabilă şi menţinerea stabilităţii financiare a ţării.
- Cel mai neprofesionist ministru: Ovidiu Silaghi (Transporturi) pentru că a venit nepregătit la audieri şi şi-a adus secretarii de stat, Septimiu Buzaşu şi Valentin Preda, să răspundă în locul său la întrebările parlamentarilor.
- Cel mai hotărât ministru: Dan Nica (Comunicaţii) pentru că a anunţat concedierea a 300 de angajaţi ai Poştei Române. “La fel, unul din zece directori rămâne, mai ales că sunt circa 100 de directori acum", a adăugat Nica.
- Cel mai periat ministru: Daniel Constantin (Agricultură) pentru că, în cadrul audierilor, a fost lăudat şi felicitat de majoritatea parlamentarilor USL. Unul dintre ei i-a spus că Ministerul Agriculturii este supranumit "groapa cu lei", dar că "având în vedere că aveţi un nume predestinat, Daniel, o să vă descurcaţi".
- Cei mai apreciaţi miniştri: Leonard Orban (Afaceri Europene) şi Vasile Cepoi (Sănătate), pentru că au fost avizaţi în unanimitate de comisiile parlamentare.
- Cel mai "actor" ministru: Mircea Diaconu pentru că şi-a făcut un "caiet de treburi" în care şi-a notat întrebările senatorilor şi deputaţilor.
- Cel mai lipsit de tact ministru: Andrei Marga (Externe) pentru că a spus că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, “e un om foarte competent şi ar fi bine ca liderii din Europa şi de la noi să fie la fel de competenţi".
- Cea mai de dreapta măsură: Florin Georgescu (Finanţe) a anunţat eliminarea politicilor prin care băieţii deştepţi au devenit rentieri, bursieri ai statului.
- Cea mai de stânga măsură: Mariana Câmpeanu (Muncă) a anunţat că se gândeşte să abroge ordonanţa în baza căreia plata ajutoarele sociale este condiţionată de plata impozitelor.