În ziua în care a anunţat public că renunţă la mini-recensământ, premierul Victor Ponta a semnat o adresă către prefecturi prin care autoriza mini-recensământul. Dacă la o adresă locuiesc prea multe persoane, acestea riscă să rămână fără drept de vot. La fel şi românii care au divorţat administrativ şi şi-au schimbat numele.
Prefecţii au ca temă actualizarea listelor electorale prin eliminarea persoanelor decedate, a celor care nu au au carte de identitate valabilă, a celor care şi-au pierdut dreptul de vot, a persoanelor care au obţinut statutul de cetăţean român şi au domiciliul în străinătate, a persoanelor care au pierdut cetăţenia română şi a celor care şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate dinb lista localităţilor de reşedinţă. Dacă sunt prea mulţi la o adresă, nu vor mai putea vota În plus, prefecţii au mai primit ordin de la Guvern să îi scoată de pe liste pe cei care au domiciliul la o adresă unde suprafaţa nu permite ca ei să poată locui acolo. Culmea este că de pe listă vor fi scoase şi persoanele care şi-au schimbat numele prin căstorie, divorţ, pe cale administrativă. Executivul a dat şi termen până la care prefecţii trebuie să finalizeze numărătoarea şi noile liste electorale: 27 august. În Capitală a început numărătoare Locatarii blocului 101 de pe Şoseaua Pantelimon au fost întrebaţi azi dacă au fost la vot sau nu, iar preşedintele blocului, membru USL, verifică morţii de pe scară. Chestionarea locatarilor a început după ce a venit în scară un angajat al Primăriei Sectorului 2, potrivit locatarilor. "Preşedintele de bloc ne-a întrebat dacă am votat sau nu", a povestit doamna Leontina, locatară a blocului. Potrivit acesteia, a fost un angajat al Primăriei Sectorului 2 la bloc şi a vorbit cu preşedintele blocului: câţi oameni sunt în bloc, decedaţi şi dacă ştie cine a fost la vot şi cine nu. Contactat de EVZ, iniţial, preşedintele blocului, Ion Ionuţa, a negat că ar fi întrebat locatarii blocului dacă au fost sau nu la vot, dar a spus că ştie că se caută morţii din 2006 şi până la data la care s-a decis organizarea referendumului. "Dacă vin cei de la primărie de dau din Cartea Funciară câţi oameni sunt în bloc. Uite, am 54 de familii, iar 10 oameni au murit. Să de-a dumnezeu să se facă linişte odată", a spus acesta. Preşedintele este memebru USL, potrivit doamnei Leontina, care s-a arătat tare revoltată de atitudinea preşedintelui. "M-a întrebat dacă am fost la vot. I-am zis că nu. Fiecare face ce vrea", a conchis femeia. Ponta a anunţat oficial că nu mai face mini-recensământ, după ce Curtea Constituţională a limpezit nebuloasa pe tema listelor electorale. Judecătorii Curţii au trims, recent, Guvernului o nouă adresă din care reiese clar că nu a cerut organizarea unui recensământ, respectiv actualizarea listelor, ci listele electorale actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul. La tine în bloc au ajuns cu mini-recensământul?
-
VEZI AICI MEMORANDUMUL GUVERNULUI DE ACTUALIZARE A LISTELOR ELECTORALE PERMANENTE -
VEZI AICI ADRESA CĂTRE PREFECTURI
- CCR nu a cerut mini-recensământ. Ponta o ţine pe-a lui
- Băsescu: "Atât premierul Ponta, cât şi ministrul Rus, s-au aşezat într-un ridicol greu de comparat. Actualizarea listelor nu se face cu 'nea Vasile"
- MINI - RECENSĂMÂNT INSTANT. Cum vrea Ioan Rus să-i numere pe români: "Mă, Popescu Vasile există?"
- INCREDIBIL. Tromboanele primarilor stahanovişti, care au dublat producţia de voturi
- Ioan Rus: Listele electorale vor fi organizate printr-un mini recensământ, până pe 24 august
- Decizia CCR poate arunca în aer alegerile locale