Premierul Victor Ponta consideră regretabile incidentele legate de problema reînhumării rămăşiţelor lui Nyiro Jozsef pe teritoriul României , dar decizia Guvernului de a nu accepta această solicitare se bazează pe faptul că scriitorul maghiar a fost o persoană recunoscută pentru poziţiile sale anti-româneşti, antisemite şi pro-fasciste.
''Premierul Victor Ponta anunţă că Guvernul îşi menţine o poziţie fermă cu privire la incidentele legate de problema înhumării rămăşiţelor lui Nyiro Jozsef pe teritoriul României. Primul-ministru al Guvernului României, Victor Ponta, a constatat cu îngrijorare incidentele care au avut loc în ultimele zile, ca urmare a tentativei de înhumare pe teritoriul României a rămăşiţelor lui Nyiro Jozsef. Decizia Guvernului se bazează pe faptul ca Nyiro Jozsef a fost o persoană recunoscută pentru poziţiile sale anti-româneşti, antisemite şi pro-fasciste. De aceea, Guvernul României a considerat inacceptabilă solicitarea referitoare la reînhumarea pe teritoriul României'', se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Guvernului.
Premierul afirmă, totodată, că “Guvernul României susţine cu fermitate decizia Prefecturii Judeţului Harghita, de a ataca în contencios administrativ adeverinţa de înhumare a lui Nyiro Jozsef, apreciind şi atitudinea primarului din Odorheiul Secuiesc", reiterând că, la acest moment, orice demers în acest sens trebuie suspendat.
Guvernul României consideră necesar să aibă o poziţie echilibrată şi europeană, ''chiar în faţa unor acţiuni vădite de provocare comise de formaţiuni politice şi extremiste angrenate în campania electorală pentru alegerile locale''.
''În acest context, credem că este regretabilă implicarea directă în această acţiune şi în campania electorală a forţelor politice extremiste, a preşedintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover şi a preşedintelui partidului de extremă dreapta, Yobbik, domnul Gabor Vona'', se precizează în comunicatul Guvernului.
Victor Ponta apreciază faptul că o parte din iniţiatorii acestui demers au ales să aştepte decizia instanţei, precum şi atitudinea moderată a reprezentanţilor UDMR, care ''nu s-au raliat unor acţiuni extremiste, unor demersuri electorale nepotrivite, menite să escaladeze în mod nefericit în dezbaterea publică''.
Primul-ministru a afirmat că “autorităţile au dorit să evite orice fel de incident între partea română şi cea maghiară", pe marginea acestui subiect.
Victor Ponta consideră esenţială continuarea dialogului dintre autorităţile române şi cele maghiare, fără ca acesta să fie afectat de incidentele din prezent.
“Vom respecta în continuare drepturile minorităţilor în România şi suntem ferm angajaţi pe această direcţie care ajută relaţiile dintre ţările noastre. Dar aceasta nu înseamnă că vom tolera gesturi ale unor extremişti, făcute doar în interes de campanie electorală. În faţa unor acte cu caracter provocator şi extremist, Guvernul României va avea o atitudine europeană, în spiritul legii şi al Constituţiei României, un spirit pe care l-am avut mereu în ceea ce priveşte promovarea drepturilor minorităţilor", a spus Ponta, potrivit comunicatului.
Şeful Executivului susţine, totodată, că declaraţiile făcute în aceste zile de unii oficiali maghiari, printre care şi preşedintele Parlamentului Ungariei, “nu sunt în linia relaţiei de bună-vecinătate dintre statul român şi cel maghiar", şi că va ridica această problemă la prima rundă de discuţii pe care o va avea cu omologul său maghiar, Viktor Orban, la finalul săptămânii viitoare, la Bucureşti.