Guvernul USL a răspuns prompt, dar doar pe hârtie, celor 11 solicitări formulate de şeful Comisiei Europene. În realitate, cele mai importante angajamente, referitoare la justiţie, au fost băgate sub preş
A trecut peste o lună de la momentul la care preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut executivului condus de Victor Ponta să răspundă la 11 chestiuni legate de funcţionarea statului de drept în România. Între timp, câteva din angajamente au fost parţial îndeplinite, dar cele mai importante par să fi fost uitate. Acesta este contextul în care, luni, Philip Gordon, asistentul secretarului de stat Hillary Clinton, a anunţat că SUA susţin cele 11 cerinţe formulate de Comisia Europeană la adresa României. Promisiuni abandonate Numirea unui Avocat al Poporului printr-un proces transparent şi obiectiv, sprijinit de toate partidele. USL nu a făcut nici un demers. Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD, este numit interimar Avocat al Poporului. Demisia din Parlament a tuturor celor cu decizii definitive de incompatibilitate sau condamnaţi în cazuri de corupţie. Dintre cei trei parlamentari aflaţi în această situaţie, toţi de la USL, nici unul nu a demisionat. Miniştrii cu decizii de incompatibilitate trebuie să se retragă. Ecaterina Andronescu, condamnată în primă instanţă, este în continuare în guvernul Ponta. Proceduri transparente şi deschise pentru numirea unor noi şefi ai DNA şi ai Parchetului General. Până în acest moment, Executivul nu a făcut nici un demers în acest sens. Dimpotrivă, DNA a început investigaţii împotriva unui prieten al premierului Ponta, procurorul George Bălan, care plănuia să ajungă şef în Ministerul Public. Angajament al autorităţilor publice de a evita critici la adresa deciziilor judiciare. CSM tocmai a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu declaraţiile agresive ale unor lideri USL. Printre cei care vor fi cercetaţi: însuşi premierul Ponta. Ce s-a făcut Printre puţinele angajamente pe care noua putere le-a respectat se află aceea de a nu recurge la graţieri în perioada interimatului - îngrijorarea oficialilor europeni find, probabil, în legătură cu Adrian Năstase. Monitorul Oficial nu a mai fost utilizat ca instrument politic, dar această instituţie şi-a jucat deja rolul în planul de înlăturare a lui traian Băsescu. Nu au mai fost emise noi ordonanţe de urgenţă. Guvernul Ponta a acceptat, cu greu, şi legiferarea prevederii ca referendumul de demitere a lui Băsescu să fie valid doar la o prezenţă de peste 50%. Antonescu nu ştie de Barroso Însăşi existenţa celor 11 cerinţe ale Comisiei Europene a făcut, la un moment dat, obiectul unor declaraţii contradictorii între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria. "Se vorbeşte despre cele 10-11 porunci, în ghilimele, aş spune, pe care domnul Barroso, le-ar fi dat Primului-ministru al României, domnul Ponta. Şi trebuie să spun foarte clar că nu există aşa ceva", spunea preşedintele interimar, la 13 iulie. În aceeaşi zi, după doar o oră, premierul Ponta afirma: "Dl. preşedinte Barroso mi-a ridicat 11 probleme. Eu astăzi am făcut aceste răspunsuri, le-am transmis către Comisia Europeană". CITIŢI ŞI:
- Antonescu îl pune la punct pe Barroso. "Să fii ditamai preşedinte de Comisie Europeană şi din vacanţă de undeva să-i mai trimiţi o scrisoare domnului Ponta"
- Răspunsul lui Ponta la scrisoarea lui Barroso: CE nu are informaţii complete
- Barroso solicită Guvernului să transmită "fără întârziere" listele electorale la CCR