Locuitorii de la sate care deţin instalaţii de produs ţuică şi pălincă vor fi obligaţi să declare pe propria răspundere cantităţile de produse obţinute, în termen de 3 zile de la finalizarea procesului de producţie, informează Mediafax.
De parcă nu era de ajuns că oamenii trebuie să stea să se gândească cum e cu norma de venit şi cu contribuţiile la sănătate, datorate pentru terenul dat în arendă, acum trebuie să înveţe şi cum stă treaba cu accizele la ţuică. Până acum, instalaţiile de producţie deţinute de către gospodăriile individuale înregistrate purtau obligatoriu sigilii aplicate de către autoritatea vamală teritorială, pe toată perioada în care nu erau folosite. Pentru că nu mai au destui oameni, care să pună sigilii pe alambic, autorităţile au decis că proprietarul va fi obligat să anunţe singur, pe proprie răspundere, cantităţile de produse obţinute, în termen de 3 zile de la finalizarea procesului de producţie, potrivit unui document obţinut de Mediafax.
Dacă pe instalaţie este pus sigiliu, proprietarul nu va mai trebui să aştepte venirea unui funcţionar, ci va trebuie să scrie către autoritatea vamală ca reia producţia, menţionând cantitatea şi tipul de materie primă ce urmează să fie prelucrate, perioada în care instalaţia va funcţiona, precum şi cantitatea de produs estimată să fie obţinută. În acest caz, producătorul trebuie să deţină şi mijloacele legale necesare pentru măsurarea cantităţii şi a concentraţiei alcoolice a produselor obţinute.
În acelaşi timp, în termen de trei zile lucrătoare de la expirarea perioadei declarate de funcţionare a instalaţiei de producţie de ţuică şi rachiuri, proprietarul gospodăriei individuale va fi obligat să solicite singur autorităţii vamale teritoriale calculul accizei datorate. Acciza va deveni exigibilă la momentul finalizării procesului de producţie, iar termenul de plată este până la 25 a lunii imediat următoare celei în care acciza a devenit exigibilă.