Lui Ponta nu-i convine nimic din ce spune Băsescu

Victor Ponta crede că Băsescu a încălcat Constituţia, Iliescu este iritat că acesta a jignit Senatul, iar Mircea Geoană îi recomandă să nu mai facă pe dirigintele. Aşa a reacţionat PSD la declaraţiile făcute de şeful statului joi seara, la TVR1.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat vineri că solicitarea şefului statului ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe legea asistenţei sociale şi numirile la ICCJ este o încălcare gravă a Constituţiei, transmite mediafax.ro.  "Legea privind procedura de numire a magistraţilor ÎCCJ reflectă doar dorinţa de control politic a lui Băsescu asupra numirilor judecătorilor. Nu este cerinţa Uniunii Europene, Băsescu minte şi de data asta. Este doar dorinţa lui de a promova la ÎCCJ procurori de la DNA, pentru a continua şi în 2012 povestea cu dosarele împotriva opozanţilor politici", a declarat preşedintele PSD. El a afirmat că eventuala adoptare a legii asistenţei sociale va avea efecte negative asupra populaţiei cu venituri reduse.

"Din punct de vedere constituţional, eu cred că solicitarea adresată de Băsescu Guvernului este o cerere de legiferare fără Parlament, ceea ce constituie o încălcare gravă a Constituţiei", a mai declarat Ponta. Cu o zi înainte, Ponta a criticat deciziile Consiliului European menite a împiedica intrarea Greciei în incapacitate de plată, care ar fi afectat grav zona euro. În opinia liderului PSD, deciziile au fost "tipice pentru mentalitatea celor care conduc în acest moment UE, o mentalitate conservatoare, care se traduce în felul următor: bani pentru bănci cât mai mulţi".

"De unde îi dăm? (...) Luăm bani de la oameni şi îi dăm la bănci pentru că domnul Sarkozy are alegeri în 2012, pentru că doamna Merkel are alegeri în 2013, pentru că domnul Berlusconi are alegeri în 2013 şi ei ţin mai mult la bănci decât la oameni", a spus Ponta, la Craiova.

El a anunţat că USL nu va vota Bugetul de stat pentru 2012, dacă nu vor fi introduse cele zece propuneri de măsuri economice ale Uniunii necesare pentru redresarea României.

Geoană: Preşedinte, nu diriginte "Eu cred că rolul preşedintelui nu e acela de a fi dirigintele care arată cu degetul care dintre instituţii este cea care nu-şi face datoria. Dacă ar fi aşa, trebuie să înceapă cu propriul guvern, pentru că, evident, sursa răului şi a lipsei de încredere este guvernarea", a declarat Mircea Geoană, pentru mediafax.ro. Geoană, care este şefulinstituţiei vizat[ de criticile lui Băsescu, a admis că Senatul a intrat într-un blocaj, dar a spus că asta se petrece doar pentru că actuala coaliţie nu are majoritate. Ca urmare, el i-a recomandat preşedintelui ca, după vizita FMI, să nu se rezume la o remaniere, ci să schimbe şi premierul. "Un alt guvern înseamnă şi revalidarea unei majorităţi, înseamnă şi energie mai multă în actul guvernării şi sprijin autentic din Parlament", a argumentat Geoană.

Iliescu:"Impardonabil" Fostul preşedinte Ion Iliescu a criticat vineri faptul că şeful statului "şi-a permis să jignească Senatul". "Instituţia Senatului s-a bucurat de o apreciere impardonabilă din partea şefului statului. Este inacceptabil aşa ceva din partea instituţiei preşedintelui faţă de instituţia fundamentală a democraţiei, Parlamentul, respectiv Senatul", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele onorific al PSD.

Acesta îi reproşează preşedintelui că se ocupă de "asmuţirea unor instituţii împotriva altora" şi "continuă cu un comportament antidemocratic şi anticonstituţional". "Face o polologhie întreagă despre reformă şi reformism, se autoprezintă promotorul modernizării statului. În ce constă această modernizare a statului, în ce constă modernizarea reformelor pe care le promovează domnia sa?", a întrebat Iliescu. "De unde această atitudine arogantă la adresa celor care nu se subordonează şi nu asimilează conceptele preşedintelui şi după principiul cine nu e cu noi şi împotriva modernizării statului? Adică au fost nişte expresii ale preşedintelui în acest dialog de aseară de la TVR impardonabile. Dar, de fapt, este consecvent cu tot ceea ce face domnia sa de când se află în această funcţie. Nu ştie să-şi respecte funcţia, atribuţiile sale şi spiritul Constituţiei", a conchis Ion Iliescu. CITIŢI ŞI:

  • PDL, împărţit în privinţa asumării răspunderii
  • Traian Băsescu despre remaniere: Să plece FMI şi vom vedea