Ponta aleargă după voturile naţionaliştilor lui Vadim

Noul preşedinte al PSD încearcă să câştige voturile românilor din Ardeal. Analiştii politici avertizează că este posibil să îl resusciteze pe Corneliu Vadim Tudor.

Declaraţiile politicienilor UDMR şi Partidul Civic Maghiar de la Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, 15 martie, nu au rămas fără replică. Politicienii români au folosit drept pretext o adunare la care au participat 1.000 de români din se cuime, organizată sâmbătă la Topliţa de o asociaţie civică.

Miza o reprezintă sprijinul electoratu lui naţionalist, în condiţiile în care Corneliu Vadim Tudor a obţinut 540.000 de voturi la ultimele alegeri prezidenţiale, iar PRM ar putea rata pragul electoral.

În faţa nemulţumirilor românilor din Harghita, Covasna şi Mureş legate de comportamentul administraţiei UDMR, politicienii de la Bucureşti nu au făcut economie de promisiuni.

„PSD nu va accepta niciodată autonomia teritorială pe criterii etnice”, a afirmat liderul PSD, Victor Ponta. Apoi şi-a surprins auditoriul cu afirmaţia că: „Ţinutul Secuiesc nu e România, într-adevăr!”. S-a grăbit apoi să adauge: „Pentru că nu există!”.

Corneliu Vadim Tudor a făcut un apel la înţelegere între români şi maghiari. Vicepreşedintele PNL, Norica Nicolai, a promis că legea minorităţilor nu va trece de parlament.

Un joc politic riscant Analistul politic Cristan Pârvulescu spune că politicienii prezenţi la Topliţa au preferat abordarea radicală pentru a obţine voturile românilor din Transilvania.

„Dacă este să apară o resuscitare a naţionalismului s-ar putea foarte bine să nu funcţioneze în favoarea partidelor democratice, ci în favoarea PRM”, avertizează Pârvulescu. El spune că Sarkozy a încercat să joace cartea naţionalistă, dar a provocat creşterea lui Jean Marie Le Pen.

MEMORANDUM

Nemulţumirile românilor din secuime

Participanţii la adunarea de la Topliţa au solicitat, printr-un memorandum adresat autorităţilor de la Bucureşti, eliminarea criteriului etnic din viitoarea reorganizare a regiunilor de dezvoltare ale României şi neadoptarea legii statutului minorităţilor de către Camera Deputaţilor.

De asemenea, ei au cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare care să ancheteze toate abuzurile la care sunt supuşi români din cele trei judeţe de către administraţia locală maghiară.