Mai dulceag decât grapefruitul, dar tot la fel de sărac în calorii, pomelo are nenumărate proprietăți curative și este recomandat mai ales celor care au probleme cu greutatea.
Mai înainte de toate, însă, este delicios la gust. Poate fi consumat pe post de gustare, dimineața, dar și sub formă de suc, adăugat în ceai, salate și marinate, pentru aroma sa acrișoară. Pomelo are 0% grăsimi și doar 36 de calorii pe suta de grame, ceea ce îl plasează în topul alimentelor de slăbit.
Interesant este că, în anii 30’, dieta cu pomelo era populară printre vedetele de la Hollywood, datorită unei enzime din componența sa care topește grăsimile. Pomelo, ca și grapefruitul, este bogat în fibre, asigurând 8% din necesarul zilnic, iar acestea nu doar că ajută la buna funcționare a colonului, dar oferă și o senzație de sațietate.
„La fel ca și grapefruitul, pomelo este sărac în calorii, așa că poate fi consumat și de cei care au probleme cu greutatea. Recomand să consumați fructele întregi deoarece sucurile de fructe nu conțin fibre”, spune prof. Nicolae Hâncu, președinte de onoare al Federației de Diabet Nutriție și Boli Metabolice.
Citricele sunt cunoscute pentru rezervele de vitamina C, iar pomelo nu face excepție. Printre altele, vitamina C luptă cu infecțiile și previne atacul de cord. Acest fruct este deosebit de important și pentru inimă, fiindcă reglează cu succes presiunea sanguină și curăță vasele de sânge de grăsime. La toate acestea se adaugă puterea de a lupta cu cancerul, coaja unui pomelo fiind plină de bioflavonoizi. Aceste substanțe reduc riscul de cancer pancreatic, intenstinal și de sân. Ca fapt divers, fructul ajută în caz de mahmureală, cred filipinezii, iar chinezii îl folosesc pentru a trata tusea, răul de mișcare și indigestia.
„Citricele sunt extrem de sănătoase, conțin vitamina C, antioxidanți și au un bun echilibru caloric. La fel de sănătoase sunt și merele, perele, bananele, fructele uscate, nucile și alunele. Puteți mânca, de exemplu, dimineața o banană, la prânz un măr și seara o portocală”, completează prof. Nicolae Hâncu.
Medicul ne sfătuiește să spălăm întotdeauna fructele sub jet de apă și nu în bol, pentru a evita răspândirea microbilor.