Aproape o mie de persoane - turişti şi localnici - au venit sâmbătă în mica staţiune covăsneană Balvanyos, ca să asiste la o pomană a porcului colectivă.
17 echipe de măcelari şi bucătari din România, Ungaria, Cehia şi Slovacia au participat la a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Pomana Porcului şi au sacrificat, pârlit, tranşat şi preparat mâncăruri specifice zonelor din care provin. Competitorii, declaraţi cu toţii câştigători, au primit câte jumătate de porc, pe care l-au transformat, în faţa tuturor celor aflaţi pe un platou din staţiune, în şorici, jumări, cârnaţi, caltaboş, slănină, sarmale, sângerete.
„Maeştri” în păstrarea tradiţiilor
„Festivalul are ca scop mai degrabă «măiestria» în păstrarea valorilor obiceiurilor legate de sacrificarea porcului”, a explicat Daragus Attila, primarul comunei Turia, pe raza căreia se află staţiunea. Fiecare echipă a trebuit să scoată porcul din coteţ, să-l sacrifice, să-l pârlească, să-l cureţe, să-l tranşeze, după care să gătească cel puţin trei preparate tradiţionale zonei din care provine. Totul s-a preparat în cel mult şase ore şi s-a stropit din belşug cu băutură.
La festival a apărut şi preşedintele Traian Băsescu, alături de soţia sa. Şeful statului s-a plimbat prin mulţime, a vorbit şi s-a fotografiat cu localnicii şi turiştii. Băsescu le-a destăinuit participanţilor că îi place zona şi că a venit la festival după ce a aflat de existenţa acestei ma nifestări săptămâna trecută, când a făcut o vizită de două zile în judeţul Covasna. Preşedintele a vizitat toate „standurile” de lucru ale echipelor şi a gustat doar din câteva produse oferite de competitori. Şeful statului a refuzat politicos băuturile alcoolice tradiţionale, motivând că urma să plece din staţiune la volanul maşinii sale.