Polul Nord, sub steag rusesc

Rusii au facut un pas simbolic in tentativa lor de a pune stapanire pe 1,2 miliarde de metri patrati din Oceanul Arctic: au montat un drapel al Rusiei pe fundul oceanului, in dreptul Polului Nord.

Expeditia rusa realizata cu ajutorul a doua submarine, fiecare cu cate trei oameni la bord, a fost una deosebit de periculoasa, avand in vedere ca submarinele au coborat la peste patru kilometri sub calota de gheata arctica, informeaza The Independent.

Intens mediatizata in Rusia, expeditia a avut loc sub pretextul traditiei ruse in explorarile polare, dar scopul sau a fost evident unul politic: intentia guvernului rus de a detine controlul asupra unei zone din care se pot extrage destul de usor cantitati impresionante de petrol si gaze naturale.

"Nu suntem in secolul 15. Nu poti calatori in jurul lumii si sa infigi steaguri spunand <<Acesta este teritoriul nostru>>", a declarat ministrul de externe al Canadei, tara care, potrivit specilaistilor, ar putea revendica si ea suprafata dorita de rusi.

La sfarsitul lunii iunie, o expeditie a unui grup de geologi rusi a indicat ca lantul de munti subacvatici ce constituie catena Lomonosov este legat de teritoriul rus, ceea ce da dreptul Moscovei sa revendice circa 1,2 miliarde de metri patrati din Oceanul Arctic.

Potrivit reglementarilor internationale, un stat are dreptul sa foloseasca in scopuri economice o zona de 360 de kilometri de mare sau ocean din jurul propriei coaste. Totusi, Conventia Maritima admite ca aceasta zona poate fi extinsa daca un stat demonstreaza ca platoul submarin revendicat are aceleasi caracteristici geologice ca si teritoriul sau.