Pare inimaginabil, însă pentru prima oară în istoria omenirii, gheaţa de la Polul Nord este pe cale să dispară în totalitate vara aceasta, relatează cotidianul britanic „The Independent“.
Dispariţia gheţii din Marea Arctică, care face posibilă atingerea Polului Nord cu o barcă, va fi unul dintre cele mai dramatice - şi îngrijorătoare - exemple ale impactului încălzirii globale. Cercetătorii estimează că gheaţa aflată la 90 de grade nord se va topi în această vară.
„Din punctul de vedere al ştiinţei, Polul Nord este doar un alt punct de pe glob, dar în mod simbolic este extrem de important. La Polul Nord ar trebui să existe gheaţă, nu apă“, a declarat Mark Serreze, de la US National Snow and Ice Data Centre, din Colorado. Oamenii de ştiinţă aflaţi la Polul Nord cred că şansele topirii în totalitate a gheţii în această vară sunt de 50-50%, deoarece stratul normal, gros, de gheaţă format de mai mulţi ani la Pol a fost distrus şi înlocuit de brazde uriaşe de gheaţă subţire formată într-un singur an. Această gheaţă dintr-un singur an este foarte vulnerabilă la topire în lunile de vară.