Poluarea provocată de industria socialistă ne costă peste 4 miliarde de euro
- Antoaneta Etves
- 5 octombrie 2011, 15:57
Costurile necesare pentru ecologizarea zonelor afectate de poluarea istorică din perioada de industrializare socialistă sunt estimate între 4 şi 5 miliarde de euro, a afirmat Marin Anton, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor.
"România, din punctul meu de vedere, are nevoie de 4-5 miliarde de euro, în momentul acesta, pentru a-şi rezolva problemele cu poluarea istorică generată de industrie şi minerit. România nu-şi permite practic astăzi să aibă un asemenea buget pentru ecologizare", a spus Anton.
Declaraţia a fost făcută săptămâna trecută, într-o dezbatere publică despre tehnologii sigure în minerit, care a fost organizată de Editura Evenimentul Zilei şi Capital. România are foarte multe situri cu poluare istorică
Potrivit datelor Ministerului Mediului şi Pădurilor, România are foarte multe situri cu poluare istorică deosebit de accentuată, iar principalii poluatori au fost industria petro-chimică, exploatarea petrolului şi industria minieră. În cazul mineritului, cele mai relevante exemple de zone cu poluare istorică rămase netratate sunt Baia Mare, Baia de Arieş, Baia de Borşa şi Roşia Montană. Anton a adăugat că ministerul monitorizează toate aceste situri, iar lipsa de acţiune concretă se explică prin lipsa de fonduri.
Dezbaterea s-a referit şi la proiectul de exploatare a aurului propus de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). "Unul din argumentele în favoarea acestui proiect este faptul că ar putea rezolva, în zona Roşia Montană, dezastrul ecologic care există astăzi acolo. O astfel de exploatare poate rezolva problema istorică. Pentru mine, acesta este un argument foarte sănătos. A aduce în condiţii normale un areal care acum este poluat este foarte important", a mai declarat Anton.
Investiţie de 2 miliarde de dolari
Horea Avram, vicepreşedinte de mediu al RMGC, a explicat că zona de impact a proiectului este afectată, în prezent, de apele acide din galeriile vechilor exploatări, de haldele de deşeuri şi de existenţa a două cariere.
"Proiectul nostru a fost gândit să colecteze şi să neutralizeze toată poluarea istorică generată de activităţile de sute de ani sau de activitatea intensă din ultimii 60 de ani", a afirmat Avram.
RMGC estimează în planul de afaceri o investiţie de 2 miliarde de dolari, un impact economic direct de 4 miliarde de dolari şi rezerve de 10,1 milioane de uncii de aur (314 tone) şi 47,6 milioane de uncii de argint (1.480 tone). RMGC este o companie românească ai cărei acţionari principali sunt compania canadiană Gabriel Resources (circa 80%) şi statul român, prin compania Minvest Deva (circa 19%).