Poluarea face RAVAGII în nordul ȚĂRII. Anunț CUTREMURĂTOR: apele au devenit PORTOCALII

Poluarea face RAVAGII în nordul ȚĂRII. Anunț CUTREMURĂTOR: apele au devenit PORTOCALII

Avertisment crunt venit din nordul țării, unde poluarea cunoaște o extindere înfiorătoare, iar autoritățile par lipsite de reacție.

Fenomenul poluării cursurilor de apă va apărea şi în alte locuri din judeţul Maramureş, pentru că în apropierea fostelor exploatări miniere, închise în anul 2007, n-au fost construite staţii de epurare a apei, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, consilierul judeţean al Partidului Ecologist Român (PER), Ioan Buda, fost director al Minei Băiuţ din cadrul Companiei Naţionale a Metalelor Preţioase şi Neferoase - Remin Baia Mare.

Reacţia fostului director al Minei Băiuţ vine în contextul recentei poluări cu ape de mină a râului Săsar, ce traversează municipiul Baia Mare, din cursul zilei de luni, când apa acestuia a devenit portocalie, anunță Agerpres.

"Părerea mea este că e numai începutul, pentru că vor apărea astfel de fenomene în multe zone din Maramureş: Borşa, de la Băiuţ se va revărsa spre Botiza şi vine pe râul Lăpuş, Cavnicul şi Baia Sprie. Acolo trebuiau să se facă dopuri de galerii şi staţii de epurare, eu nu ştiu să se fi făcut o staţie de epurare mare, aici", a declarat Ioan Buda.

Acesta a menţionat că lucrările de ecologizare ar fi trebuit efectuate, începând cu anul 2007, de către compania Conversmin Bucureşti.

"Ca şi fost director de mină al companiei Remin, cunosc destul de bine problematica. În 2007, când s-a închis activitatea, la nivel naţional s-a format o companie naţională, Conversmin, care urma să se ocupe de închiderea şi ecologizarea minelor care se închid la nivel naţional. Ei au scos la licitaţie proiectarea pentru fiecare perimetru minier, ceea ce înseamnă ecologizare şi punere în siguranţă (...)Ori proiectarea n-a fost bună, ori execuţia n-a fost dusă până în capăt, pentru că, în viziunea din anul 2007, nu se putea întâmpla aşa ceva", a spus Ioan Buda.

Acesta a precizat că a solicitat ca, împreună cu prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan, să efectueze o delegaţiei la Ministerul Economiei pentru a identifica soluţii practice şi operative care să diminueze riscul unor viitoare poluări ale cursurilor de apă din judeţ cu ape de mină.

Râul Săsar, care străbate municipiul Baia Mare, a fost intens poluat în ultimii 50 de ani, cu ape industriale provenite din minerit, metalurgie şi alte ramuri industriale, fauna şi flora din zonă având de suferit din cauza acestui fenomen.

 

Ne puteți urmări și pe Google News