POLUAREA cu LUMINĂ, ultima NENOROCIRE care se abate asupra PĂMÂNTULUI

Poluarea Pământului cu lumină artificială, care este în creştere, afectează sănătatea umană, animalele şi plantele.

Poluarea cu lumină artificială este agravată de noua tehnologie a diodelor care emit lumină (Light Emitting Diode, LED), arată o analiză a observaţiilor din satelit.

Cercetătorii, ale căror lucrări sunt publicate miercuri în revista Science Advances, au determinat că iluminatul planetar a sporit, atât în cantitate, cât şi în intensitate, cu circa 2% pe an din 2012 până în 2016.

Creşterea luminii artificiale se produce aproape peste tot pe glob, existând regiuni puţin iluminate anterior unde luminescenţa a sporit considerabil, atrage atenţia Christopher Kyba, cercetător din cadrul Centrului GFZ de cercetare în geofizică de la Potsdam, Germania.

Acest studiu este unul dintre primele care examinează din spaţiu efectele tranziţiei în curs în lume spre iluminatul cu LED-uri, care consumă mult mai puţină energie. Rezultatele indică faptul că economiile de electricitate care rezultă din această nouă tehnologie sunt mai scăzute decât se anticipa, transmite Agerpres.

"Sperăm că rezultatele acestei cercetări vor da şi mai mult alarma în ceea ce priveşte numeroasele consecinţe asupra naturii ale unei utilizări excesive a luminii artificiale pe timp de noapte", a declarat la rândul lui Scott Feierabend, director al International Dark-Sky Association.

El atrage atenţia asupra faptului că lămpile LED emit multă lumină albastră pe care instrumentul utilizat de satelitul NASA pentru acest studiu nu o poate detecta. Este posibil, astfel, ca studiul să fi subestimat amploarea poluării cu lumină.

Potrivit noului atlas mondial al poluării luminoase publicat în 2016, peste 80% din umanitate trăieşte sub un cer inundat de lumină artificială şi o treime din populaţia planetei nu poate vedea niciodată Calea Lactee.