Polonia si Italia s-au impacat cu UE printr-un nou tratat

Liderii europeni reuniti intr-un summit la Lisabona au ajuns la un acord pe tema noului Tratat UE in urma unui compromis cu Polonia si Italia, care blocau acordul pe fondul nemultumirilor legate de sistemul de voturi din UE si respectiv distribuirea mandatelor de eurodeputat, relateaza AFP.

Noul Tratat semnat la Lisabona, menit sa inlocuiasca textul Constitutiei respinse in 2005 de francezi si olandezi, va trebui ratificat de toate cele 27 de state membre ale blocului comunitar.

Ultimele rezerve ale Poloniei si Italiei, care blocau un acord, au fost depasite azi-noapte. Varsovia a obtinut un compromis referitor la clauza Ioannina, care ar urma sa joace un rol juridic mai mare decât era prevazut initial. Aceasta clauza permite tarilor aflate in minoritate in timpul voturilor sa suspende temporar luarea unor decizii.

Presedintele polonez Lech Kaczynski a declarat ca tara sa "a obtinut tot ce voia" la acest summit. "Ma bucur foarte mult ca acest caz a ramas in urma", a adaugat presedintele polonez, a carui formatiune, PIS, se confrunta duminica cu alegeri legislative.

La rândul sau, Roma a obtinut un mandat de deputat in plus in Parlamentul European, ajungând astfel la egalitate cu Marea Britanie si aproape de numarul eurodeputatilor pe care ii va avea Franta.

Angela Merkel: „Am reusit”

Cancelarul german Angela Merkel a calificat, si ea, drept un "mare succes" acordul incheiat vineri dimineata de liderii europeni, privind noul Tratat european. "Am reusit", a declarat ea, in fata presei.             Si premierul britanic Gordon Brown a salutat acest acord, considerând ca Europa trebuie in prezent sa "treaca la altceva" si sa se ocupe de problemele concrete ale cetatenilor sai. "Este timpul ca Europa sa treaca la altceva si sa se consacre unor subiecte care ii ingrijoreaza pe cetatenii europeni: cresterea economica, locurile de munca, schimbarile climatice si probleme legate de securitate", a adaugat seful Guvernului britanic.

La rândul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, s-a declarat convins ca acest acord va permite Europei sa aiba o "capacitate de actiune".

Economia se afla pe lista de discutii de azi Cea de-a doua si ultima zi a summitului de la Lisabona, vineri, urmeaza sa fie consacrata oficial problemelor economice, prin strategia de la Lisabona. Lansata in martie 2000, aceasta vizeaza sa faca din Europa, pâna in 2010, cea mai competitiva si mai dinamica economie din lume.

Anumiti lideri ar putea profita de ocazie pentru a discuta problema cursului de schimb al monedei euro.