Că ne place sau nu, fiecare popor are sufletul, cultura și valorile lui. Și asta nu e întotdeauna un lucru de laudă pentru noi, oricât de tare ne-am iubi poporul.
Dacă în România toate partidele și mișcările civice au îmbrățișat atât de strâns valorile „europene”, încât faimosul George Soros a decis că nu mai e nevoie să bage bani în schimbarea mentalităților, în Polonia lucrurile stau exact pe dos. Mie unuia, alegerile de duminică din Polonia mi-au amintit de vorbele unui profesor sovietic de materialism dialectic. În filmul documentar „Adio, tovarăși!”, rusul cu pricina spunea deschis că și-a sfătuit superiorii pe linie de partid să nu cumva să intervină militar în Polonia pentru a pune capăt frământărilor conduse de Sindicatul Solidaritatea. Nu-mi amintesc exact vorbele lui, dar mesajul suna cam așa- polonezii nu sunt ca cehii, ca să-i potolești ar trebui să ai o armată în fiecare sat.
Unde Uniunea Sovietică a eșuat, nici cealaltă uniune, cea europeană. nu prea răzbește. În ciuda „proceselor” intentate de Uniunea Europeană, a criticilor venite din toate părțile, a faptului că George Soros a investit masiv în presa poloneză, leșii au votat zdrobitor pentru naționaliștii -conservatori din Partidul Lege și Justiție (PiS). Potrivit rezultatelor parțiale date publicității de autoritatea electorală după numărarea a 83 la sută din voturi, 45,2 la sută din alegători au votat cu PiS, față de numai cele 26,7 procente obținute de Coaliția Civică. Pe locul trei s-a clasat Alianța Democratică de Stânga (12.3%), urmată de alianța dintre agrarieni și partidul anti-sistem Kukiz și ultranaționaliștii din Confederația “Libertate și Independență”.
Dacă e să facem o comparație cu alegerile din 2015, în loc să se erodeze la guvernare, PiS s-a întârit ajungând de la 37,6 la sută din voturi în 2015 la valorile de ieri. Ba, mai mult, atacurile nesfârșite ale opoziției pro-europene și ale oficialilor europeni au făcut ca și formațiunea ultranaționalistă Confederația să urce până la 6,8 la sută. din numărul de voturi. Ca urmare, estimarea repartiției locurilor în Seim arată cam așa: din cele 460 de mandate, PiS va obține 239 de locuri - suficient pentru o majoritate absolută, urmată de Coaliția Civică -131, Alianța de Stânga 46, Coaliția Poloneză (agrarieni și Kukiz) 30 și Confederația 13 locuri.
Care e explicația? Păi, polonezii nu prea au „imaginație”. Nu poți să-i îmbeți cu apă rece și cântece de sirenă despre suferințele imigranților, nevoia de forță de muncă, schimbările climatice apocaliptice și statul de drept condus de magistrați neo-marxiști. Deceniile de suferință din perioada comunistă și evoluțiile recente din Occident i-au convins că apărarea mult încercatei lor națiuni e singura soluție. E drept, o contribuție majoră la această decizie a avut și politica realistă și hotărâtă a PiS, care a mai tăiat din profiturile băieților deștepți care fac afaceri în Polonia și a îndreptat banii spre păturile sărace, ca să încurajeze natalitatea și întoarcerea tinerilor în țară. Să nu-mi spuneți că românii nu sunt polonezi și o astfel de evoluție politică ar fi imposibilă în România. Eu cred că altceva ne lipsește- un partid adevărat și oameni politici de talia unor Jarosław Kaczyński, Mateusz Morawiecki sau Ryszard Legutko.