Ziua Poliției de Frontieră a fost marcată, ca în fiecare an, de premierea unui ofițer și a unui subofițer care și-au adus contribuții importante în desfășurarea activității la granițele României. Anul acesta, ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea a premiat doi oameni ai legii: comisarul șef Daniel-Ghiță Nistor, de la Sectorul de Frontieră Sighetul Marmației și agentul șef adjunct Adrian Neculai Pața, de la Poliția de Frontieră Iași. Ofițerul din Sighet a refuzat o mită de 80.000 de euro iar agentul de la Iași a pus capăt unei rețele de contrabandiști de țigări peste Prut.
Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea a participat la festivitatea ocazionată de Ziua Poliţiei de Frontieră.
În prezența șefului Poliției de Frontieră Română, chestorul Ioan Buda, a prim adjunctului procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Marius Iacob și a altotr înalți oficiali prezenți la acest eveniment, vicepremierul Gabriel Oprea a acordat distincţia de „Poliţist de Frontieră al Anului” unui ofiţer şi unui agent care, prin profesionalism, loialitate şi integritate, au contribuit la destructurarea unor grupări infracţionale de contrabandişti.
Gabriel Oprea:„Vreau să afle toată țara că sunteți serioși”
Înainte de acest eveniment, Gabriel Oprea a ținut să precizeze: „Vreau să vă felicit, să afle toată țara că sunteți serioși, profesioniști, cinstiți și vreau să vă mulțumesc pentru ceea ce faceți pentru România și poporul român. Este o mare onoare pentru mine, pentru Guvernul României, pentru conducerea Ministerului de Interne să fim prezenţi în astfel de ocazii de ziua dumneavoastră. Poliţia de Frontieră este o instituţie pe care eu, personal, o apreciez ca fiind extrem de specializată și extrem de eficientă. Aceste două calități definesc activitatea dumneavoastră, a poliţiştilor de frontieră români, peste 13.000 de colegi, a căror misiune este nu numai de a apăra granițele României, dar și granițele Uniunii Europene. Profesionalismul Poliției de Frontieră Române este recunoscut nu numai de colegii noștri din celelalte instituții din domeniul securității naționale, apărare, ordine publică şi siguranță naţională, dar și de partenerii noștri internaţionali, atât din Uniunea Europeană, cât și de cei din NATO”.
Ofertă de contrabandist : 5.000 de euro, șpagă pentru un transport de țigări
Comisarul şef de poliţie Daniel-Ghiță Nistor (foto), din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Sectorul Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, a fost desemnat Politistul de frontieră al anului 2015, categoria ofițeri, pentru devotament și merite deosebite în îndeplinirea misiunilor de serviciu.
Ofițerul, în varsta de 45 de ani, este absolvent al școlii militare de ofițeri și își desfăşoara activitatea în structurile operative ale poliției de frontieră din anul 1991. Pe parcursul carierei profesionale, de 25 ani, a participat la numeroase acţiuni de combatere a infracţionalităţii transfrontaliere specifice zonei: contrabanda cu ţigări, traficul internaţional cu autoturisme furate, traficul cu substanţe toxice.
Fiind unul dintre cei mai vechi în breaslă, în zona de Nord a graniței României, anul trecut, la începutul lunii decembrie, ofițerul a fost contactat telefonic de către un bărbat care i-a solicitat sprijinul în introducerea în țară a unor cantități însemnate de țigãri din Ucraina. Bărbatul îi solicita să îi comunice un interval de timp și o anumitã zonã în care ar putea sã introducã ilegal, în țara noastră, respectivele cantitți de țigãri, cu complicitatea mai multor cetățeni ucraineni, fără a fi depistat de către autoritpțile de frontieră române.
Țigãrile urmau sã fie introduse în țarã cu sprijinul unei alte persoane cu dublã cetãțenie românã și ucraineană, care s-a oferit ca, în schimbul serviciului solicitat, sã-i ofere ofițerului Nistor suma de 5.000 euro la fiecare trecere a transpoartelor de țigări de contrabandă. Operațiunea trebuia să dureze o lună de zile, aproape zilnic, timp în care, șpaga pentru polițistul de frontieră ar fi fost de c irca 80.000 de euro.
Ofițerul, însă, și-a informat imediat superiorii și a formulat un denunț cãtre Direcția Generală Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Anticorupție (SJA) Maramureș. „Sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângã Tribunalul Maramureș, s-a desfãșurat un complex de activități procedurale în vederea documentãrii și probării unor infracțiuni în materie de corupție în conexiune cu infracțiuni de contrabandã cu țigări.”, precizează Poliția de Frontieră Română.
Astfel, ofițerul a intrat în jocul contrabandiștilor și, cu acordul procurorului, s-a întâlnit cu cel care l-a contactat care i-a dat, în avans, suma de 2000 euro - sumă care a fost depusă la dosarul cauzei. Contrabandistul i-a cerut să faciliteze introducerea din Ucraina în România, peste frontiera verde, importante cantități de țigări, periodic, până în data de 12 decembrie 2014.
Prin urmare, în ultima zi, a fost organizat un flagrant în urma căruia au fost reținuți doi dintre membrii grupării în timp ce încărcau într-o autoutilitară, pe malul românesc al râului Tisa, 36 colete voluminoase încărcate cu țigări de contrabandă (25.500 pachete tigari). Contrabandiștii au încercat sa fugă de la fața locului, fapt pentru care politistii de frontiera au folosit armamentul din dotare fiind trase patru focuri de armă, din care trei asupra mijlocului de transport. La finalul operațiunii, s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și dare de mită, cei doi fiind prezentați Tribunalului Maramureș care a dispus arestarea preventivă.
Agentul Pața, infiltrat într-o rețea internațională
Conform informațiilor transmise de către Poliția de Frontieră Română, agentul șef adjunct Adrian Neculai Pața (foto), din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, Sectorul Poliţiei de Frontieră Iaşi, a fost desemnat Politistul de frontiera al anului 2015, categoria agenți pentru merite deosebite în îndeplinirea misiunilor de serviciu.
Agentul, în varsta de 42 ani, își desfasoara activitatea in structurile ITPF Iași din anul 2000.
Poliţistul de frontieră si-a adus o contribuţie importanta la destructurarea unei reţele care desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu produse accizabile, care acţiona pe teritoriul României şi al Republicii Moldova. El a fost punctul de plecare în cadrul dosarului, a desfășurat acțiuni cu grad ridicat de risc autorizate de către procuror, inclusiv livrări supravegheate, în vederea documentării intregii activitati infracționale.
Poliția de Frontieră a relata că, în luna noiembrie 2014, agentul a fost contactat de catre doi cetăţeni moldoveni care i-au propus să le faciliteze introducerea unor importante cantităţi de ţigări peste râul Prut, în schimbul plăţii unor sume de bani. Poliţistul de frontieră a primit asigurări de la cei doi cetățeni moldoveni că, pe teritoriul Republicii Moldova, activitatea de contrabandă este sprijinită de poliţişti de frontieră moldoveni.
Agentul a formulat un denunț, conform procedurilor legale, iar pentru destructurarea gruparii infracționale a fost organizată o acţiune comună de către Parchetul General al României prin Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi şi Procuratura Anticorupţie a Republicii Moldova prin Centrul Naţional Anticorupţie pentru destructurarea rețelei.
Pe parcursul documentarii complete a activităţii infracţionale, in perioada ianuarie-mai 2015, sub autorizarea procurorului desemnat, agentul a participat la introducerea supravegheată în România, peste râul Prut, a două transporturi de ţigări de contrabandă, cantitatea totală fiind de 19.000 pachete de ţigări. Pentru aceste transporturi cetăţenii moldoveni au oferit poliţitului de frontieră suma de 2,930 euro pentru ajutorul acordat, bani ce au fost depuşi la dosarul cauzei.
În data de 03 mai 2015, sub coordonarea procurorilor de caz din România şi Republica Moldova, agentul a participat la acțiunea pentru prinderea în flagrant a contrabandiştilor. Astfel, s-a întalnit unul dintre membrii rețelei care i-a promis cu titlu de mită suma de 1.400 euro, iar ulterior s-au deplasat la malul românesc al râului Prut, iar după ce au încărcat primele colete cu ţigări, a fost declanşată acţiunea de prindere în flagrant la care au participat pe teritoriul României poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi lucrători din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi, iar pe teritoriul Republicii Moldova poliţişti de frontieră din cadrul Departamentului Poliţiei de Frontieră şi lucrători din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie.
Pentru reţinerea persoanelor implicate în aria infracţională, care nu s-au supus somațiilor verbale, poliţiştii de frontieră români şi moldoveni au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare fiind trase zece focuri de armă în plan vertical fără a rezulta victime umane sau pagube materiale.
În urma acţiunii pe teritoriul României, la malul râului Prut, a fost reţinută o persoană, a fost descoperită cantitatea de 10.725 pachete de ţigări şi au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor patru autoturisme folosite în activitatea infracţională, iar pe teritoriul Republicii Moldova au fost reţinute cinci persoane şi a fost descoperită barca cu care erau trecute ţigările peste râul Prut. De asemenea, pe teritoriul Republicii Moldova au fost organizate în data de 4 mai 2015 percheziţii domiciliare în urma cărora au mai fost reţinute cinci persoane printre care şi doi poliţişti de frontieră moldoveni.
Liderul gruparii este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi instigare la infracţiunea de introducere în sau scoatere din ţară prin orice mijloace a bunurilor sau mărfurilor prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, fiind dispusă măsura arestării preventive.
Alte cinci persoane sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de introducere în sau scoatere din ţară prin orice mijloace a bunurilor sau mărfurilor prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal.
FOTO EVZ: Cei doi polițiști de frontieră ai anului 2015 au fost felicitați și de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, comisar șef Fabian Bădilă