Agentul Avram Ardelean a fost mutat la supraveghere video pentru a nu mai intra în contact direct cu şoferii.
Un agent de circulaţie de la Serviciul Poliţiei Rutiere Cluj a fost mutat la munca de birou, după ce mai mulţi şoferi au reclamat că procesele verbale de contravenţie întocmite de acesta erau pline de greşeli de gramatică şi ortografie.
Nemulţumiţi de acest aspect, dar şi de comportamentul agentului Avram Ardelean, unii şoferi de pe „teritoriul“ poliţistului au sesizat conducerea Poliţiei Rutiere Cluj. După ce au verificat corectitudinea proceselor-verbale, superiorii au dispus în cele din urmă, la sfârşitul anului trecut, să nu-l mai lase pe acesta să intre în contact direct cu şoferii şi l-au mutat la Serviciul Video-Radar. Şefii agentului-şef adjunct Avram Ardelean îl apără pe agramat.
„Hai, domne, că ştie să scrie, dar poate nu se exprimă întotdeauna cel mai corect. Este o fire mai dinamică şi în trafic se agită şi poate de aceea mănâncă litere“, a spus comisarul Alexandru Mureşan, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Cluj. Acesta a declarat că agentul Avram lucrează în prezent la Serviciul Video şi se ocupă de supravegherea circulaţiei pe Drumul Naţional 1, pe segmentul dintre Cluj-Napoca şi Turda.
Procesele-verbale întocmite de agentul Avram au greşeli la tot pasul. De exemplu, în procesulverbal întocmit şoferului Ionuţ D., din Cluj-Napoca, pe raza localităţ ii Răscruci, poliţistul a scris că Ionuţ D. a condus un autoturism „Pegot“ şi că avea defecţiuni la „sistemul de lumini pe spate“. Un alt şofer, Dan V., a fost oprit în localitatea Floreşti şi sancţionat pentru faptul că nu poseda „rovinetă“ (în loc de „rovinietă“ - n.r.).
„Fiind de serviciu în echipă micxtă...“
La un alt control rutier din localitatea Suatu, agentul Ardelean completează un proces-verbal în cazul unui localnic care conducea un tractor. „Fiind de serviciu în echipă micxtă (mixtă - n.r.)“, îşi începe agentul raportul, „am oprit pentru control tractorul cu numărul de îmatriculare (înmatriculare - n.r.) ... care circula pe drumul judeţian (judeţean - n.r.)“.
În documentul întocmit cu ocazia controlului, agentul Ardelean a constatat că şoferul tractorului, P. Constantin, al cărui prenume este despărţit în silabe „Co-nstantin“, a condus un tractor care tracta o remorcă de cinci tone „nematriculată pe drumul judeţian“. Concluzia poliţistului la această stare de fapt, pe care a catalogat-o ca fiind o infracţiune, este: „În comformitate (conformitate - n.r.) cu OUG 195/02 se pedepseşte cu închisore (închisoare - n.r.) de la trei luni la doi ani tractarea unei remorci neîmatriculate (neînmatriculate - n.r.)“.
EXAMENE Poliţiştii - testaţi la gramatică La sfârşitul anului 2001, actualul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, comisarul-şef Ioan Păcurar, a avut ideea de a-i pune pe poliţiştii de la circulaţie să dea un test de gramatică şi ortografie.
„Eram şef la Biroul de Circulaţie şi am văzut la un moment dat că multe dintre procesele-verbale care ajungeau în instanţă erau cu greşeli de gramatică. După ce le-am dat testul, patru dintre agenţii de circulaţie au căzut şi au fost mutaţi la alte servicii. Agentul Avram a venit la Circulaţie, după testele de gramatică“, a spus şi comisarul-şef Păcurar.