Polițiștii și pădurarii, protejați de legi draconice după modificarea Codului Penal. Pușcărie în loc de amendă

În proiectul privind modificarea unor articole din Codul penal, inițiatorii au insistat și asupra faptelor cu violență „împotriva celor chemați să protejeze victimele, să impună respectarea legii, menținerea unui climat adecvat de conviețuire ori înfăptuirea justiției”.

Articolele respective se referă la polițiști, jandarmi, magistrați, angajații Romsilva și militari. Pe scurt, la „cei chemați să protejeze comunitate”.

Sunt aduse argumente pentru majorarea pedepselor pentru cei care comit fapte și se subliniază consecințele care afectează capacitatea statului de intervenție și conceptul de autoritate publică. De aceea, „posibilitatea aplicării amenzii nu mai este proporțională, această pedeapsă nefiind de natură a sancționa corespunzător astfel de abateri și/sau să prevină comiterea lor”. 

Totodată, în expunerea de motive se indică faptul că judecătorii au posibilitatea să individualizeze pedeapsa „fără privarea efectivă de libertate”, chiar dacă a dispărut din Codul penal „amenda”, la articolul despre ultraj. 

„Prin urmare, se impune eliminarea amenzii ca sancțiune în cazul infracțiunilor de ultraj (art. 257) și ultraj judiciar (art. 279). 

De asemenea, în contextul noului mediu de securitate, o altă categorie de apărători ai cetății necesită o protecție juridică aparte, și anume categoria militarilor

Apreciem necesară extinderea reglementării actuale prin includerea tuturor categoriilor de militari existente (nu doar a jandarmilor), având în vedere atribuțiile de serviciu ale acestora.

Astfel, arătăm faptul că această calitate de militari este deținută de personal din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (drept exemplu, din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Departamentului pentru Situații de Urgență, etc), Ministerul Apărării Naționale, precum și din cadrul celorlalte instituții din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, componentă esențială în asigurarea unei conviețuiri pașnice în societate. Reglementarea statutului de militar este prevăzută de Legea nr. 80/1995, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în expunerea de motive, aflată în dezbatere în Parlament. 

Articolele propuse pentru modificare

La articolul 257, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins: 

„(4) Faptele prevăzute la alin. (1)-(3), comise asupra unui polițist, jandarm sau militar, precum și asupra personalului silvic învestit cu exercițiul autorității publice, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa cu închisoarea prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.”.

La articolul 279, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(1) Amenințarea, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârșite împotriva unui judecător sau procuror aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa cu închisoarea prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate.

(2) Săvârșirea unei infracțiuni împotriva unui judecător sau procuror ori împotriva bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa cu închisoarea prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate.”.