Un Registru pentru consumatorii de droguri ar putea oferi sprijin esențial polițiștilor aflați în prima linie a combaterii problemelor legate de consumul de substanțe interzise. Sindicatul polițiștilor solicită implementarea unui astfel de sistem, luând modelul Registry-ului pentru agresorii sexuali.
Pe lângă Registrul național cerut de poliție experții din domeniu argumentează că România are nevoie de mai multe măsuri urgente pentru a gestiona problema consumului de droguri. Specializarea polițiștilor, achiziționarea de echipamente adecvate și întărirea legislației existente.
Poliția vrea Registru național pentru consumatorii de droguri
În România, de la începutul anului 2021, funcționează Registrul agresorilor sexuali. El înregistrează persoanele condamnate pentru infracțiuni legate de traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile.
Acest registru facilitează munca polițiștilor în monitorizarea infractorilor în această categorie. Poliția susține că același model ar trebui să fie aplicat și pentru consumatorii de droguri prin înființarea unui registru național similar.
„Să vină legiuitorul să spună „ai fost identificat drept consumator?” Da. „Ai fost trecut în registru?” Da. Domnule, 5 ani nu mai ai dreptul să conduci mașina. Nu ai voie să obții permis sau dacă ai permis ți-l iau și la doi ani îți mai fac un test și dacă ai cruciulițe în sânge, mai stai 5 ani”, a declarat Vasile Zelca, președinte SNPPC.
Această idee nu este una recentă. Cu cinci ani în urmă, polițiștii antidrog au propus un demers asemănător. Argumentul pentru crearea unui Registru al consumatorilor de droguri este că bazele de date actuale la dispoziția polițiștilor rutieri nu conțin suficiente informații relevante.
„La data actuală, bazele de date MAI care pot fi accesibile din teren pe terminalele polițiștilor și jandarmilor nu reliefează și nu cuprind problematica de condamnare sau de cercetare sau de punere în mișcare a acțiunii penale în infracțiuni la regimul drogurilor”, a spus la rândul lui Cătălin Țone, expert antidrog.
Ministrul de Interne vrea reguli mai stricte pentru șoferii drogați
Cătălin Predoiu a dezvăluit un amplu set de măsuri destinate să combată problema consumului de droguri. Asta în urma unei investigații privind accidentul tragic din Mamaia în care un tânăr sub influența drogurilor a provocat moartea a două persoane.
Ministrul a menționat că planul include extinderea perioadelor de suspendare a permisului pentru șoferii care au avut permisul retras din cauza consumului de droguri sau alcool. Precum și confiscarea vehiculelor în care se găsesc substanțe interzise. Sau, atunci când șoferul testează pozitiv pentru consum de droguri.
Se consideră că propunerile formulate de ministrul Predoiu sunt indispensabile, însă nu sunt suficiente. Deoarece deficitul de personal în rândul polițiștilor este semnificativ și există o lipsă de echipamente tehnice esențiale.