Poliţiştii eliberaţi de Costiniu, trimişi în arest de Înalta Curte

Poliţiştii eliberaţi de Costiniu, trimişi în arest de Înalta Curte

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis arestarea preventivă a altor şase poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa, pentru care Curtea de Apel Bucureşti hotărâse cercetarea în libertate, după ce magistraţii instanţei supreme au admis în parte recursul procurorilor anticorupţie.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au judecat, joi noaptea, recursul în cazul unui lot de 15 poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa, printre care şi şeful vămii, Daniel Corban.

ICCJ a decis arestarea preventivă a şase poliţişti de frontieră, dintre cei opt pentru care Curtea de Apel Bucureşti hotărâse cercetarea în libertate.

Şeful PTF Albiţa, Daniel Corban, şi un alt poliţist de frontieră au fost lăsaţi în libertate. Prin această hotărâre, magistraţii instanţei supreme au admis în parte recursul procurorilor anticorupţie. Numărul total al poliţiştilor de frontieră de la Albiţa arestaţi se ridică acum la 38.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 23 februarie, Curtea de Apel Bucureşti emisese mandate de arestare pe numele a şapte poliţişti din lot, iar opt au fost lăsaţi în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara. Decizia a fost luată de judecătoarea Viorica Costiniu.

  • Cine este judecătoarea Viorica Costiniu

În motivare, Costiniu susţinea că dovezile sunt neclare: unele procese-verbale ale anchetatorilor aveau menţiuni precum "nu se poate identifica persoana" sau "nu s-a putut stabili valoarea bancnotei".

"Pentru aceşti opt inculpaţi sunt deosebit de frecvente menţiuni, în procesele - verbale, de genul: «preia ceva ce pare a fi o bancnotă, fără a se distinge elementele de identificare», «camera video disimulată nu a permis observarea situaţiei de fapt», «datorită poziţiei investigatorului, momentul operativ de însuşire a banilor nu se observă», «interlocutorul îi dă o hârtie ce pare a fi o bancnotă, fără a se distinge elemente de individualitate»", arăta Viorica Costiniu, în motivare. Aşa că magistratul concluziona că, în cazul celor opt, "perico lul social concret pentru ordinea publică este mult mai redus, asigurarea normalei desfăşurări a procesului şi protejarea valorilor sociale putând fi realizate şi prin luarea unei măsuri preventive mai puţin severe".