Poliţia din Belarus a reuşit să se infi ltreze în jocul care îi indeamnă pe adolescenţi la sinucidere, „Balena Albastră”. Poliţiştii spun că tinerii care intră în joc au deja probleme cu depresia, dar şi că cei care vor să iasă sunt șantajați de administratorii grupurilor
Alexander Lastovski, oficial în cadrul Departamentului de Afaceri Interne din administraţia oraşului Minsk (Belarus), a declarat că el şi colegii săi au reuşit să se infiltreze în grupul morţii, vorbind atât cu administratorii, cât şi cu adolescenţii care au intrat în joc. Poliţistul spune că au studiat grupurile prin care este promovat sinistrul joc pentru a găsi o soluţie şi a-i linişti pe oameni. „Trebuie să ştiţi că ei aveau probleme de natură psihologică înainte de a intra în jocul Balena Albastră. Unii nu se înţelegeau cu părinţii, alţii cu colegii de clasă, cu prietena sau prietenul. După ce au fost analizate cazurile de sinucidere din Rusia, s-a ajuns la concluzia că în sută la sută din situaţii, copiii sufereau de depresie înainte de a juca Balena Albastră”, povesteşte bărbatul.
Tinerii intră în joc pentru adrenalină
Poliţistul a reuşit chiar să ajungă să fie considerat unul dintre administratorii jocului sub un cont fals. El povesteşte că cel mai comun răspuns al tinerilor care intră in aceste grupuri este că vor să experimenteze ceva nou şi să simtă adrenalina. Unii dintre ei au înţeles că ceea ce fac este periculos şi au vrut să părăsească jocul, însă au fost ameninţaţi. „Un copil înspăimântat nu mai gândeşte limpede. Într-unul din cazuri, administratorii i-au scris unui adolescent: <>. Apoi i-au scris numărul de telefon al mamei lui, lăsând să se înţeleagă că îl urmăresc”, a declarat Lastovski. Acesta explică că tinerii nu ar trebui să se teamă de aceste ameninţări pentru că informaţiile cu care sunt ameninţaţi se găsesc foarte uşor pe internet şi nu sunt urmăriţi. El chiar dă un exemplu că unul dintre poliţişti a intrat în joc cu contul real de Facebook şi, după discuţia preliminară, unul dintre administratori i-a trimis cele 50 de sarcini care trebuiau îndeplinite. „Nici măcar nu au observat pe contul lui că este poliţist, deşi avea trecut asta la profil. Adolescenţii trebuie să înţeleagă că nu sunt cu nimic speciali cei care administreză jocul”, a explicat bărbatul.
Au indetificat peste 1.000 de tineri înscrişi în Balena Albastră
Întrebat ce ar trebui să facă părinţii în astfel de cazuri, poliţistul din Minsk a răspuns: „Dacă părinţii observă ceva ciudat la copil, acesta trebuie scos din lumea virtuală. Scoateţi-l în aer liber, o săptămână de vacanţă în aer liber poate ajuta la limpezirea minţii şi îi poate schimba gândurile”.
Potrivit lui Alexander Lastovski, în Minsk există peste 1.000 de elevi înscrişi în grupul Balena Albastră, care au fost indentificaţi după acţiunea de infiltrare a poliţiei.
O listă cu numele acestora va fi trimisă Ministerului Educaţiei, pentru ca apoi aceasta să ajungă la şcoli şi licee, unde psihologii să poată discuta cu adolescenţii implicaţi şi cu familiile acestora.
Preot: „Autorii jocului folosesc simbolistică biblică”
Sinistrul joc a intrat şi în atenţia preoţilor. Savatie Baştovoi (foto), un călugăr de la Mănăstirea „Noul Neamţ” din Transnistria, scrie pe pagina sa de Facebook despre ciudatul fenomen: „Autorii jocului Balena albastră sunt niște inițiați care folosesc simbolistica biblică a răului și a morții, iar organizarea rețelei, a treptelor, a motivărilor se face în cheia provocarii antice în care sinuciderea era o expresie a demnității, a curajului, a victoriei. Copiii sunt atrași într-un pariu al curajului. Oferiți-le un sens mai bun pentru care săși pună viața. Nu vă temeți de acest cuvânt, căci lucrurile pentru care nu merită să mori sunt lucrurile pentru care nu merită să trăiești”. Călugărul de 40 de ani s-a născut în Chişinău, a absolvit Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași şi a studiat filosofia la Universitatea de Vest din Timişoara. A devenit călugăr în 1999 şi predă iconografie la Seminarul Teologic din Chişinău.