Un agent-șef și un comisar au fost schimbați de la secția de votare după ce un tânăr i-a surprins încercând să îi convingă pe alegători să nu voteze la referendum. Poliția Capitalei a anunțat că cei doi angajați ai MAI sunt cercetați penal într-un dosar instrumentat de Parchetul Judecătoriei Sector 5. Un incident similar a fost semnalat de un pastor, în Vaslui.
Doi polițiști, detașați la o secție de votare din București, sunt cercetați penal și au fost înlocuiți după ce un bucureștean a sesizat autoritățile că ar fi făcut propagandă electorală. Incidentul grav a avut loc sâmbătă, în prima zi a Referendumului pentru familie.
Cristian Opriș, evaluator la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior și președinte al Asociației Studenților din Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, după cum reiese din informațiile publicate pe pagina sa de socializare, a semnalat, pe Facebook, că a fost martor la discuția dintre un agent șef și o alegătoare. Polițistul o îndemna să nu voteze pentru că, altfel, „înseamnă că e de acord cu toate legile lui Dragnea și că îl scapă de pușcărie”.
Bucureșteanul a precizat că incidentul a avut loc la secția 940 din incinta Facultății de Drept. „Un domn grizonat, în uniformă de poliție și cu grade de agent șef, îi explica unei alegătoare că dacă votează, înseamnă ca e de acord cu toate legile lui Dragnea și că îl scapă de pușcărie”, susține Opriș. La ieșirea de la urne, l-a întâlnit pe același polițist vorbind cu o altă alegătoare și căreia îi explica același lucru. De această dată, însă, „lângă ei era și o doamnă în uniformă și cu grade de comisar de poliție care era și ea foarte interesată de acest subiect”.
Indignat, Opriș spune că i-a cerut să nu mai influențeze alegătorii, mai ales că e în uniformă de polițist. „Deloc deranjat, m-a întrebat dacă am votat, totodată atrăgându-mi atenția ca dacă am făcut acest lucru, înseamnă că am votat legile lui Dragnea pentru a-l scapă de închisoare”, a mărturisit Opriș
În timpul discuțiilor, „o doamnă președinte a unei secții de votare din acel centru a ieșit în hol cu un buletin de vot pentru a-i arăta doamnei comisar cum sună întrebarea”. Tânărul a sunat la 112. El spune că agenții sosiți la fața locului ar fi întocmit procesul-verbal după cum le-a dictat cei doi superiori de la secția de votare și, drept urmare, a depus reclamație la Biroul Electoral Central și, ulterior, la Secția 17 Poliție.
Poliția Capitalei a transmis, la solicitarea EVZ, că a luat măsuri împotriva celor doi polițiști, acuzați de împiedicarea exercitării drepturilor electorale şi, respectiv, purtare abuzivă: „Din dispoziţia conducerii Poliţiei Capitalei, cei doi poliţişti ce efectuau serviciul la secţia de vot în cauză au fost retraşi şi înlocuiţi. Plângerea a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 pentru a dispune”.
Șeful de post: „Nu ai altceva de făcut?”
Un caz asemănător a fost semnalat, pe Facebook, de Mihai Harii, pastor în Vaslui al Bisericii Evanghelice „Shalom”. El susține că, sâmbătă, „am votat DA, simplu și convingător”, dar înainte de a vota, în curtea școlii, l-a întâmpinat șeful de post din comună, îmbrăcat în uniformă, care l-a întrebat ce face și dacă nu are altceva mai bun de făcut „astăzi și mâine”. Polițistul i-ar fi zis că „Dragnea în noaptea asta va schimba legile justiției și va da ordonanță de urgență pe legea amnistiei și grațierii”. Mihai Harii susține că i-ar fi răspuns polițistului că „astea sunt manipulări”. „Du-te și cautăți de treabă și nu pierde vremea pe aici. Luni să treci pe la mine pe la secție”, ar fi fost răspunsul șefului de post. „ Oare pe câți a întors din drum până să ajung eu și pe câți va întoarce din drum până la finalul referendumului?”, s-a întrebat Mihai Harii. „Evenimentul zilei” a solicitat, și în acest caz, un punct de vedere de la Poliția Română și MAI care nu ne-a parvenit până la închiderea ediției.