Poliţist protestatar: "Ce, eram nebun să-l împuşc pe Băsescu?"

Poliţist protestatar: "Ce, eram nebun să-l împuşc pe Băsescu?"

Mihai Sârbu, din Dolj, este cercetat penal sub acuzaţia că ar fi venit înarmat la mitingul poliţiştilor.

Agentul şef principal Mihai Sârbu este şef de post în comuna doljeană Tălpaş şi se numără, spun superiorii săi, printre poliţiştii care la sfârşitul lunii septembrie au plecat cu arma din dotare la mitingul de protest din Capitală. "Sunt poliţist de 27 de ani şi vechimea nu-mi permite să fac o asemenea gafă. Păi, ce, eram nebun să-l împuşc pe Băsescu? Vor să spargă oalele în capul nostru", se apără poliţistul.

Oamenii din Tălpaş, localitate aflată la extremitatea nordică a Doljului, la graniţa cu Gorj şi Vâlcea, îl ştiu pe agentul şef principal Mihai Sârbu de "nea Mihai poliţistu'" sau "domn comandant". E şef de post în comuna lor de 6 ani, de când Tălpaş nu mai este sat al comunei Fărcaş. "E poliţist bun şi tot timpul pe fază. Altfel zbura de aici", spune primarul Gheorghe Casiu, parcă apărându-l pe poliţist de acuzaţiile care i se aduc.

"E bun, e bun! Are rezolvare la toate. Dacă mă pune de martor, mă duc", adaugă Gheorghe a lu' Orbu. Doar tuşa Victoriţa, vecină gard în gard cu postul de poliţie, are un dinte împotriva omului legii: "E beţiv şi afacerist. Mie nu mi-a făcut deloc dreptate". Hrănind şobolanii cu otravă

Pe agentul şef principal Sârbu l-am găsit la postul de poliţie din a doua încercare, după ce în prima zi a fost "plecat la Bucureşti, la anchetă".

Se "ascundea" după un dulap mare din scânduri, prost vopsit, care "înghiţea" mai bine de jumătate din perete. Nu se ferea de bliţul aparatului, căci curaj are destul de când cu interviurile de la televiziuni, ci dădea pastile roz de otravă la şobolanii care ies şi ziua din duşumeaua ciuruită şi mişunuă prin cele două încăperi insalubre ale postului de poliţie.

Omul legii ştie pentru ce e căutat, însă ocoleşte răspunsurile. Nu vrea să vorbească până când nu primeşte OK-ul de la unul dintre liderii sindicatului la care este afiliat. Face ce face şi se întoarce la "viaţa grea şi cu neajunsuri" a poliţistului de la ţară.

Adevărul e că imaginea sărăcăcioasă a postului de poliţie te face să le plângi de milă, lui şi subalternei sale, singurii poliţişti din Tălaş, comună "lungă de 18 kilometri pe şosea".

Sediul poliţiei se află într-o casă naţionalizată, compusă din două odăi şi cu o curte plină de trandafiri năpădiţi de buruieni. În sediu, trei mese, câteva scaune, un pat îngust de metal acoperit cu o pătură ruptă la margini, o maşină de scris veche, cu şetul, un calculator Pentium IV şi multă, multă igrasie.

În mare parte, totul e primit de la primar. Mai puţin igrasia care s-a cuibărit în pereţii şi tavanul imobilului vechi de peste 40 de ani. "Dacă ai probleme cu plămânii, nu e indicat să stai aici", încearcă să glumească poliţistul. În sufletul lui ştie că nu-i va fi uşor să scape de acuzaţia că s-a dus înarmat la miting.

"Îmi dă soacra câte o găină"

Poliţistul neagă faptul că a plecat la Bucureşti să protesteze cu pistolul la brâu.

"Vă spun doar atât. Sunt poliţist de 27 de ani şi vechimea nu-mi permite să fac o asemenea gafă. Păi, ce, eram nebun să-l împuşc pe Băsescu? Am plecat mai mulţi colegi cu un autobuz, deci am zeci de martori că nu aveam arma la mine. Ne-am dus la Cotroceni să ne spunem nemulţumirile salariale. Trebuia să ieşim în stradă şi s-a văzut că lumea ţine cu noi. Acum guvernul vrea să strângă bani de pe spinarea noastră. Ieşirea noastră în stradă se datorează sărăciei şi se pare că a dat rezultate. Sperăm ca din primăvară să ne crească lefurile", spune agentul şef principal, în timp ce se leagănă uşor pe spate cu scaunul şi aşa şubred.

Nea Mihai poliţistu' are trei copii, despre care spune că dabia îi mai ţine la şcoală. "Nu-mi ajung banii de nici un fel. Fata o am în anul IV la Medicină. Băiatului pe care îl am la liceu nu am avut bani să-i plătesc cazarea şi l-am pus la navetă. Ne-a ajuns cuţitul la os. Eu, de bine de rău, mai trăiesc din agricultură, îmi mai dă soacra o găină. După ce că nu-mi ajung banii pentru familie, mai dau şi pe aici. De exemplu, hârtie pentru imprimantă primim doar dacă facem gălăgie".

Poliţistul înţelege că ţara trece prin momente grele, însă are şi o soluţie de compromis: "Să ne dea dreptul să muncim dacă tot ne făcură civili. Fiecare, după calificare, să poată să-şi găsească de lucru. Zidar, avocat, contabil sau lucrez cu ziua că doar aşa, din dări, se duc bani la stat".

"M-a luat de mână şi m-a dat afară"

Mulţi localnici, în frunte cu primarul din Tălpaş, nu cred că agentul şef principal Sârbu este vinovat.

"E poliţist cu experienţă, nu făcea el una ca asta. Pentru comună, e omul potrivit la locul potrivit. Eu am vorbit cu el şi mi-a zis că nu avea de ce să ia arma cu el, că doar nu se ducea să împuşte pe careva pe acolo. E poliţist bun. De câte ori am avut nevoie de el a fost prezent. Îl ştiu de zeci de ani şi nu am motiv să-l apăr, că dacă nu era bun, îl zburam din comună", afirmă primarul Gheorghe Casiu.

În timp ce Ion Pâlşu, zis Gheorghe a lu' Orbu, îi dă înainte cu "domn comandant e om bun, e vecin bun", pentru tuşa Victoriţa, o localnică de 81 de ani, şeful de post e duşman declarat. "Am bărbatul cam beţiv şi mă mai altoieşte. M-am dus la el la post şi m-a luat de mână şi m-a dat afară. Apoi câinii vecinului mi-a mâncat 15 găini. Poliţaiu' nici nu m-a băgat în seamă. E beţiv şi afacerist, şi al dracu'. A avut trei băieţi la post până acum şi au fugit toţi că urla la ei ca apucatu'", conchide femeia.

Dovezi: planşe foto

Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) cred că procurorii bucureşteni le vor da câştig de cauză celor trei poliţişti acuzaţi că au venit înarmaţi la mitingul din Capitală.

"Cercetareaa lor se face la sesizarea Jandarmeriei, care, la plângerea penală a ataşat probe prezumtive cum ar fi planşe foto grafice. Asta e singura probă, pe când ei au zeci de martori. Nu există faptă", ne-a declarat Dumitru Coarnă, consilier juridic în cadrul SNPPC.

"Ne-am dus la Cotroceni să ne spunem nemulţumirile salariale. Guvernul vrea să strângă bani de pe spinarea noastră. Trebuia să ieşim în stradă. S-a văzut că lumea ţine cu noi. Ieşirea noastră în stradă se pare că a dat rezultate." MIHAI SÂRBU, agent principal comuna Tălpaş

MITINGUL POLIŢIŞTILOR

Demisia lui Vasile Blaga şi dosare penale

Peste 6.500 de poliţişti au participat la mitingul de protest organizat în data de 24 septembrie în Piaţa Victoriei. Ei au plecat apoi spre Palatul Cotroceni, deşi nu aveau autorizaţie. Aici, unii şi-au aruncat caschetele şi au scandat, printre al tele, "Ieşi afară, javră ordinară". În timpul mitingului, a declarat ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, au fost văzuţi mai mulţi poliţişti înarmaţi.

A doua zi după miting, în semn de protest faţă de manifestări, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au renunţat la escorta poliţiei şi au criticat marşul neautorizat.

Ministrul de interne Vasile Blaga şi-a dat demisia, iar trei poliţişti din Dolj, Neamţ şi Prahova sunt cercetaţi de Parchetul Tribunalului Bucureşti sub acuzaţia că au venit la miting cu armele din dotare.

Ne puteți urmări și pe Google News