Politicienii români, neinteresaţi de discursul lui George W. Bush
- Adam Popescu
- 3 aprilie 2008, 03:00
Deşi au fost invitaţi toţi preşedinţii de partide, a venit doar Mircea Geoană.
Primul discurs al preşedintelui George. W. Bush în România a strâns ieri-dimineaţă la Palatul CEC o colecţie de politicieni români expiraţi. Singurul preşedinte de partid a fost Mircea Geoană, PSD fiind reprezentat şi de Ion Iliescu, şi de Adrian Năstase. PDL a trimis-o pe Elena Udrea, iar PNL - pe ministrul educaţiei Cristian Adomniţei, deşi liderii ambelor partide primiseră invitaţii.
Bisericuţe în holul CEC
Dacă participanţii străini s-au aşezat pe scaunele rezervate, românii au ignorat indicaţiile gazdelor, German Marshall Fund şi Consiliul Atlantic, şi s-au grupat pe bază de mai vechi sau mai noi amiciţii. Elena Udrea a stat lângă Constantin Degeratu, fostul coleg de la Palatul Cotroceni, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui Traian Băsescu, şi Dorel Şandor, unul dintre consilierii de imagine ai premierului Călin Popescu-Tăriceanu. Această companie n-a mulţumit-o pe deplin pe Elena Udrea, care, uşor îmbufnată, a tăcut mai tot timpul şi a mestecat gumă.
În faţa trioului mai sus-amintit s-a instalat Sergiu Medar, fostul consilier de securitate al aceluiaşi preşedinte Băsescu. Liderul PSD Mircea Geoană şi-a găsit loc lângă şefii SRI şi SIE George Maior şi Mihai-Răzvan Ungureanu. Grupului i s-a alăturat şi fostul ministru de interne ţărănist Dudu Ionescu. De la balcon supravegheau adunarea Ioan Mircea Paşcu şi Adrian Severin, şi ei trecuţi prin mai multe executive. Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au stat unul lângă celălalt.
Primul a beneficiat de un gest de simpatie, care l-a făcut să se fâstâcească, din partea secretarului de stat al apărării Condoleezza Rice, şi de multe bătăi pe umăr de la şeful administraţiei americane, în amintirea curcubeului. Mircea Geoană, fost ambasador la Washington şi ministru de externe, a fost cel mai salutat de oficialii americani, inclusiv amical de către consilierul de securitate de la Casa Albă, Stephen Hadley.
Înainte de sosirea preşedintelui Bush, unii dintre invitaţii români comentau posibilitatea venirii la putere în SUA a senatorului John McCain care, în 2002, a vizitat România împreună cu soţia sa, lungile plimbări într-o staţiune românească montană fiind o probă că acesta este la fel de rezistent ca şi Ion Iliescu. Apariţia preşedintelui SUA a potolit zarva. MESAJ CĂTRE PUTIN
„Războiul Rece s-a încheiat“ „Războiul Rece s-a încheiat. Rusia nu este inamicul nostru“, a declarat preşedintele George Bush, într-un discurs ţinut ieri la Palatul CEC din Bucureşti. Vorbind în cadrul unei conferinţe organizate de German Marshall Fund şi Atlantic Council, preşedintele Statelor Unite a susţinut că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei şi a arătat că facilităţile radar din Azerbaidjan ar putea fi incluse într-un program mai larg de monitorizare a ameninţărilor - aşa cum a propus preşedintele Putin.
Potrivit lui Bush, oficialii iranieni au declarat că lucrează la construirea unor rachete balistice cu o rază de acţiune de 1.200 de mile, care ar putea lovi chiar şi „aici, în România“. Preşedintele Statelor Unite a susţinut că, potrivit comunităţii de informaţii, Iranul ar putea testa o rachetă intercontinentală capabilă să lovească fie SUA, fie oriunde în Europa. „Nevoia apărării antirachetă în Europa este reală şi, în opinia mea, urgentă“, a declarat Bush.
Preşedintele SUA şi-a început discursul ţinut la Palatul CEC povestind, din nou, cât de impresionat a fost de apariţia curcubeului, în timpul discursului pe care l-a ţinut, în 2002, în Piaţa Revoluţiei. „A fost un moment pe care nu-l voi uita niciodată. Norii s-au risipit şi a apărut curcubeul - anunţând zile mai bune pentru această naţiune“, a povestit Bush. Recunoştinţă americană pentru soldaţii români
Vorbind despre prezenţa României în Irak, George Bush a menţionat faptul că batalionul românesc de infanterie este încartiruit în baza „Camp Dracula“.
El a mai vorbit şi despre exemplul dat de militarul român Aurel Marcu, ucis în Afganistan în timp ce încerca să vină în ajutorul unui soldat american rănit. „Aurel şi camarazii săi au intrat în acţiune şi au răspuns apelului de ajutor“, a spus Bush, amintind că românul a murit după ce autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Preşedintele Statelor Unite a mulţumit soţiei lui Aurel Marcu, care se afla în sala în care ţinea discursul, şi a asigurat-o de recunoştinţa poporului american.