Politicieni controversați propuși să controleze activitatea ANI

Robert Negoiță, Silvian Ciupercă sau Adrian Țuțuianu ar putea fi numiți în organismul care controlează activitatea ANI

Partidele și asociațiile au făcut propunerile pentru componența Consiliului Național de Integritate (CNI), organismul care poate propune Senatului numirea și revocarea din funcție a președintelui și vicepreședintelui Agenției Nationale de Integritate (ANI). Aceștia vor fi audiați astăzi în Senat.

Controversele

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță (PSD), verificat anterior de ANI pentru fals în declarația de avere, a fost propus de Asociația Municipiilor din România. Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă (PSD), al cărui nume apare într-un dosar deschis recent de DNA, cu suspiciunea că ar fi favorizat o firmă căreia i-a fost concesionat, în mod fraudulos, un teren agricol de 495 de hectare, este propus de Uniunea Națională a Consiliilor Județene.

Supleantul lui Ciupercă este propus Adrian Țuțuianu (PSD), președintele CJ Dâm bovița. Locul alocat propunerii grupului parlamentar al PSD din Senat i-a fost rezervat istoricului Constantin Buchet, un apropiat al lui Corneliu Vadim Tudor, susţinut de PRM, anterior în Colegiul CNSAS.

Din partea Grupului parlamentar al PNL este propus Bogdan Găurean, fost director adjunct la Registrul Comerţului, cunoscut mai ales în postura de consilier al fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu.

Între cei 14 membri ai viitorului CNI, patru ar urma să îşi păstreze locul, 2 nu sunt încă nominalizaţi de Ministerul Finanţelor, respectiv de Ministerul Justiției, iar 8 sunt nume noi.