Poliţia Suceava nu mai are bani pentru medicii legişti

Poliţiştii suceveni nu mai au, de câteva luni, bani pentru plata serviciilor oferite de medicii legişti, ajungându-se ca sute de dosare privind suspiciuni de viol, morţi suspecte şi infracţiuni la regimul rutier să zacă nesoluţionate în fişetele oamenilor legii.

Cu prestaţiile neplătite, Serviciul Judeţean de Medicină Legală (SJML) nu predă poliţiei documentele constatatoare în urma necropsiilor, examinărilor psihiatrice, alcolemiilor efectuate şi, astfel, s-a ajuns în situaţia ca numărul dosarelor penale nesoluţionate să crească considerabil.

La ora actuală, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava are o datorie la SJML de peste 350.000 de lei, asta în condiţiile în care de la începutul acestui an s-au plătit alte peste 200.000 de lei.

Situaţia, întâlnită la mai toate inspectoratele de poliţie din ţară, pare fără ieşire, cel puţin în momentul de faţă. Luna trecută, IPJ Suceava nu a primit nici măcar un leu, în condiţiile în care numai timbrele pentru corespondenţa inspectoratului costă lunar în jur de 10.000 de lei.

Adjunctul inspectorului şef al IPJ Suceava, comisarul şef Viorel Onea, a declarat că nu se pune problema neplăţii prestaţiilor medicilor legişti în cazul infracţiunilor grave.

Mai multe patrule pedestre

Pentru a reduce impactul crizei asupra activităţii IPJ Suceava, conducerea instituţiei a adoptat o serie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor, printre care sistarea apei calde, robinetele fiind deschise, cu program strict, doar pentru persoanele private de libertate, reducerea numărului de femei de serviciu şi a materialelor de întreţinere şi curăţenie, diminuarea consumului de carburanţi şi implicit înmulţirea patrulelor pedestre în detrimentul celor auto.

Reparaţiile la maşinile de poliţie se vor face numai în regie proprie, de către mecanicii angajaţi ai IPJ Suceava, fiind alocaţi bani doar pentru achiziţionarea pieselor de schimb.

La nivelul poliţiilor municipale a fost implementată reţeaua internă de date, care le permite poliţiştilor să comunice prin email-uri. Scopul, explică reprezentanţii poliţiei, este de a reduce substanţial cheltuielile privind telefonia fixă şi mobilă şi consumabilele birotice.