Eșec pentru Poliția Rutieră. Un abuz legat de RCA, anulat de instanță

Poliție. Sursa foto: Arhiva EVZ

O șoferiță a fost amendată cu suma de 870 de lei pentru că nu a putut prezenta poliția de asigurare obligatorie. Femeia a obținut totuși anularea procesului-verbal de sancționare.

Chiar dacă deținea o poliță RCA validă, șoferița a fost amendată de către reprezentantul de la Poliția Rutieră. Ulterior, aceasta a contestat amenda, iar judecătorii au decis înlocuirea măsurii cu un avertisment.

Poliția Rutieră poate contesta cu apel decizia instanței din Blaj

În acțiunea înaintată la Judecătoria Blaj, femeia a declarat că polițistul întocmise deja procesul-verbal de contravenţie. Între timp, aceasta ar fi găsit polița RCA în torpedoul mașinii;

„În urma căutării poliţei RCA în torpedoul maşinii, am găsit-o şi am prezentat-o. Agentul deja încheiase procesul-verbal de contravenţie pe care nu a binevoit să îl anuleze, drept pentru care am refuzat semnarea acestuia. Am solicitat anularea procesului-verbal menționat pentru inexistența faptei”, a susținut femeia în acțiunea înaintată la Judecătoria Blaj.

Reprezentanții IPJ Alba au precizat că documentul a fost întocmit legal:

„Situația de fapt reținută în procesul-verbal de contravenție este rezultatul unor constatări personale. Polițistul, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, este învestit de către stat cu puterea de a constata și sancționa faptele antisociale, având ca scop respectarea legilor și statului de drept”, a mai susținut reprezentantul Poliției.

Amenda contravențională, înlocuită cu un avertisment

Descoperirea asigurării după întocmirea procesului- verbal nu înlătură caracterul contravenţional al faptei:

„Din înregistrarea video depusă de intimată la dosarul cauzei rezultă faptul că petenta se face vinovată de săvârşirea faptei reţinută în sarcina sa deoarece la solicitarea agentului de poliţie nu a putut pune la dispoziţia acestuia asigurarea RCA. Petenta a găsit asigurarea în autoturism doar după ce agentul constatator a întocmit procesul-verbal, când i-a fost solicitată a spus că nu o are asupra sa. Descoperirea asigurării după întocmirea procesului- verbal nu înlătură caracterul contravenţional al faptei”, a susținut magistratul care a judecat cauza.

Instanța a decis, în final, să înlocuiască amenda cu un avertisment:

„Se impune înlocuirea amenzii cu sancţiunea avertismentului, aceasta fiind suficientă pentru ca atingerea scopului preventiv-educativ, având în vedere modul de săvârşire a faptei şi circumstanțele comiterii acesteia (petenta avea asigurarea în autoturism, dar nu a găsit-o iniţial, fiind prezentată agentului după întocmirea procesului-verbal), precum şi circumstanţele personale ale contravenientului, (petenta neavând alte fapte înscrise în cazierul contravenţional)”, a completat magistratul în hotărârea pronunțată în 26 octombrie 2023.

În continuare acesta a identificat circumstanțe care să permită înlocuirea amenzii cu avertismentul.