Poliţia a deschis focul asupra protestatarilor din Cairo. Pentru prima oară în 30 de ani, Egiptul are vicepreşedinte | MULTIMEDIA
- Flavius Toader
- 30 ianuarie 2011, 00:20
Poliţia din Cairo a deschis focul asupra celor 10.000 de protestatari din centrul oraşului egiptean. Cel puţin o persoană a fost omorâtă. Preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a numit, în urmă cu scurt timp, un vicepreşedinte. Este pentru prima oară în 30 de ani când această funcţie este ocupată. Este vorba despre omul său de încredere, şeful serviciilor de informaţii Omar Suleiman. El a depus deja jurământul.
Protestatarii sunt tot mai violenţi. Ei au luat cu asalt sediul Ministerului de Interne, relatează Associated Press.
Conform agenţiei de ştiri, nu se ştie până în acest moment dacă poliţia foloseşte gloanţe adevărate sau de cauciuc. Cel puţin o persoană a murit, iar alţi zeci de egipteni sunt răniţi. Până astăzi la prânz, bilanţul victimelor era de 48 de morţi şi peste 1.500 de răniţi.
În faţa acestei situaţii, preşedintele Egiptului Hosni Mubarak a numit un vicepreşedinte.
Este pentru prima oară în 30 de ani când se ocupă această funcţie. Proaspătul vicepreşedinte este omul de încredere a lui Mubarak, şeful serviciilor de informaţiilor Omar Suleiman. Ultimul vicepreşedinte a fost chiar Mubarak, înainte de a ocupa funcţia supremă în stat, în urmă cu aproape 30 de ani. Omar Suleiman a depus deja jurământul. Televiziunea Al Jazeera notează însă că pe străzile din Cairo, protestatarii cer acum plecarea lui Mubarak şi a lui Suleiman, semn că mişcarea făcută de preşedinte nu a fost bine primită. Între timp se pregăteşte şi formarea noului guvern, după ce Mubarak a anunţat, aseară, demiterea actualului cabinet. Ahmad Shafiq, fostul ministru al aviaţiei civile şi fostul şef al forţelor aeriene egiptene în guvernul recent demis al Egiptului, a fost desemnat azi să formeze noua echipă executivă, informează agenţiile internaţionale de presă. Încă o zi de proteste
Egiptenii au început, astăzi, din nou să se adune cu miile pe străzi la Cairo, deşi aseară preşedintele egiptean Hosni Mubarak a anunţat că intenţionează să asigure securitatea statului şi, şi-a arătat determinarea de a rămâne la conducerea ţării. Protestatarii au strigat "poporul doreşte plecarea preşedintelui". Şi liderul opoziţiei, Mohamed ElBaradei, a declarat astăzi că Mubarak, aflat de 29 de ani la putere, trebuie să plece.
Televiziunea de stat din Egipt relatează că un înalt responsabil al Partidului Naţional Democrat aflat la putere, Ahmad Ezz, a demisionat. Ezz, un bogat om de afaceri, este un apropiat al fiului preşedintelui egiptean.
Sediul Partidului Naţional Democrat a fost incendiat în această după-amiază: REUTERS
La proteste din Cairo au participat chiar şi copii: REUTERS. Şi copiii strigă pentru libertate în Cairo
REUTERS.
REUTERS. Un militar s-a alăturat protestelor
REUTERS. Urcaţi pe un tanc, câţiva egipteni scandează "poporul doreşte plecarea preşedintelui".
Declaraţiile preşedintelui privind necesitatea asigurării securităţii statului au reprezentat un avertisment pentru miile de protestatari care au ieşit pe străzi, sfidând interdicţia impusă de autorităţi. Şeful statului a promis totodată că va continua reformele sociale, economice şi politice şi a asigurat că înţelege nemulţumirile privind sărăcia şi şomajul. El nu a anunţat însă măsuri clare. Pare clar însă că micile concesii ale lui Mubarak nu-i mulţumesc pe egipteni. Mubarak a primit astăzi încurajări din partea regelui Arabiei Saudite. Este prima reacţie din partea unui lider arab faţă de protestele din Egipt.
Între timp, Şeful Statului-major egiptean, Sami Anan, a revenit în ţară după o vizită în SUA, relatează surse de pe Aeroportul din Cairo, citate de AFP. Sub ameninţarea sancţiunilor, armata a ordonat populaţiei să respecte restricţiile de circulaţie dintre orele 16.00 şi 8.00 şi să nu se adune în locurile publice, pe străzi şi în pieţe.
Până în acest moment, bilanţul victimelor se ridică la 48 de persoane, potrivit agenţiilor internaţionale de presă. Postul de televiziune Al Jazeera spune însă că cel puţin o sută de oameni au murit în ultimele 24 de ore la Cairo, Alexandria şi Suez. Alte 2.500 de persoane au fost rănite, dintre care aproximativ 1.000 de poliţişti.
REUTERS. Tănăr egiptean, în stare gravă
Sediul Siguranţei de stat din oraşul Rafah, la graniţa cu Fâşia Gaza, a fost atacat azi de demonstranţi. Trei poliţişti au murit în urma confruntărilor cu protestatarii, relatează AFP. Capitala Egiptului arată ca în prag de război. Armata egipteană, chemată ieri ca întăriri pentru poliţie, depăşită de manifestaţiile cu care se confruntă ţara începând de marţi, a luat poziţie în principalele intersecţii şi în apropiere de clădirile oficiale. Nu lipsesc nici tancurile. Noapte albă pentru protestatari Ciocniri între demonstranţi şi forţele de ordine au avut loc tot timpul zilei de vineri.
Ziua a marcat şi apariţia armatei pe străzi, un semn al escaladării conflictului dintre protestatarii antiguvernamentali şi regim. La miezul nopţii, mai multe vehicule militare au intervenit pentru a evacua demonstranţii din piaţa Tahrir din Cairo, potrivit agenţiei Reuters, citată de BBC. În plus, elicopterele militare au început să survoleze oraşul. Autorităţile au intervenit brutal pentru a suspenda serviciile de internet şi telefonie, în încercarea de a îngreuna coordonarea demonstraţiilor. Şeful Grupului Vodafone a admis ieri, la Davos, că serviciile oferite de compania de telefonie mobilă în Egipt au fost suspendate, la solicitarea autorităţilor.
O declaraţie de presă dată publicităţii de companie în cursul zilei de vineri menţiona că, potrivit legii egiptene, autorităţile au dreptul de a solicita suspendarea serviciilor, iar compania are obligaţia să se supună. Între timp, serviciile de telefonie mobilă au fost parţial reluate. Internetul rămâne restricţionat.