În ciuda crizei tot mai mari a poluării cu plastic a planetei, polimerii pe bază de petrol au devenit o parte integrantă a vieții moderne.
Ei fac mașinile și avioanele mai ușoare și mai eficiente din punct de vedere energetic. Ei constituie un material de bază al medicinei moderne, contribuind la menținerea sterilității echipamentelor, la administrarea medicamentelor și la construirea protezelor, printre multe altele. De asemenea, sunt o componentă esențială a cablajelor și a echipamentelor care stau la baza civilizației noastre bazate pe tehnologie.
Soluția pentru reciclarea materialelor plastice
Problema este că, atunci când își depășesc utilitatea, devin deșeuri și ajung să ne polueze oceanele, râurile, solurile și corpurile. Dar noile cercetări ale unei echipe de chimiști de la Universitatea Berkeley din California sugerează o rază de speranță în ceea ce privește problema spinoasă a reciclării materialelor plastice.
Grupul a conceput un proces de reciclare catalitică care rupe lanțurile unora dintre cele mai frecvent utilizate materiale plastice. Astfel, elementele de bază ale acestor materiale plastice să poată fi utilizate din nou. În unele cazuri, cu o eficiență de peste 90%.
Catalizatorii necesari pentru reacție, sodiu sau tungsten, sunt ușor disponibili și ieftini, spun ei. De asemenea, primele teste arată că procesul este probabil scalabil la nivel industrial. Potrivit cercetătorilor, acest proces nu utilizează apă și necesită mai puțină energie decât alte metode de reciclare, fiind chiar mai eficient decât fabricarea de materiale plastice noi sau așa numitele materiale virgine.
„Așadar, prin obținerea unui produs sau a două produse cu un randament foarte ridicat și la temperaturi mult mai scăzute, utilizăm energie, dar mult mai puțină energie decât orice alt proces de descompunere a poliolefinelor sau de preluare a resurselor petroliere și de transformare a acestora în monomeri pentru poliolefine”, a declarat John Hartwig, chimist la Universitatea Berkeley.
Ce sunt polietilena și polipropilena
Poliolefinele sunt o familie de materiale termoplastice care includ polietilena. Polietilena este un material utilizat pentru fabricarea pungilor de plastic de unică folosință și „reutilizabile”. Polipropilena este plasticul omniprezent care ține iaurturile noastre și formează farfuriile pentru cuptorul cu microunde și barele de protecție ale mașinilor. Poliolefinele sunt produse prin combinarea unor mici verigi de lanț, sau monomeri, de etilenă sau propilenă. Acestea sunt obținute în mod obișnuit din petrol și gaze naturale.
Polietilena și polipropilena reprezintă majoritatea (57%) tuturor rășinilor polimerice produse, au precizat autorii studiului. Acestea s-au dovedit a fi o plagă pentru mediu, iar sub formă de microplastice au fost găsite în apa potabilă, bere și în fiecare organ al corpului uman, precum și în sânge, spermă și lapte matern.
Hartwig și R.J. Conk, un student absolvent care a condus cercetarea, au declarat că nu au primit încă vești de la industria materialelor plastice, a reciclării sau a deșeurilor. Aceștia au declarat că au păstrat secretă tehnologia lor până la publicarea lucrării și obținerea unui brevet pentru acest proces.
PVC-ul și polistirenul pot contamina alte materiale plastice
O purtătoare de cuvânt a Plastics Industry Assn a refuzat să comenteze sau să pună la dispoziție un expert care să analizeze lucrarea.
Hartwig a spus că există unele rezerve în această activitate. De exemplu, plasticul trebuie să fie sortat înainte ca procesul să poată fi aplicat. Dacă produsele sunt contaminate cu alte materiale plastice, cum ar fi PVC sau polistiren, rezultatul nu este bun.
„Nu avem o modalitate de a aduce aceste (materiale plastice) înapoi la monomer. De asemenea, ne otrăvesc catalizatorul”, a declarat Hartwig. „Deci, pentru noi și, în principiu, pentru toți ceilalți, PVC-ul este rău. Nu poate fi reciclat chimic.”
Acesta a declarat că și alți contaminanți, cum ar fi deșeuri alimentare, coloranți, adezivi, ar putea cauza probleme. Cu toate acestea, cercetătorii sunt încă la începutul procesului, potrivit yahoo.