Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care afectează articulaţiile mici, în special pe cele ale mâinilor, provocând dureri, inflamaţii, rigiditate şi, în timp, pierderea mobilităţii.
Durerile la nivelul încheieturilor mâinii, senzația de înțepeneală dimineața la trezire sau seara înainte de culcare, oboseala fără o explicație evidentă, scăderea în greutate și durerile musculare sunt tot atâtea semne care ar trebui să ne trimită la cabinetul medicului specialist reumatolog. Alte semne ale bolii sunt: febră, inflamarea articulațiilor, ochi, gură uscate, nodule care apar sub piele la nivelul coatelor și a mâinilor.
”La alegerea tratamentului se va ține cont în primul rând de gravitatea bolii, de timpul scurs de la debutul acesteia și de efectele secundare pe care le are medicamentul respectiv. Se pot prescrie geluri antiinflamatorii, analgezice, medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, medicamente de fond nonbiologice, hormoni corticosteroizi (prednisonul), medicamente biologice”, explică medicul reumatolog Vlad Iliaș.
Cei care suferă de poliartrită reumatoidă trebuie să renunțe total la țigări. Numeroase studiii arată ca poliartrita reumatoidă este mai agresivă și răspunde mai puțin la tratament în cazul fumătorilor. Odihna în timpul nopții este foarte importantă. Dacă somnul este prost, pacientul va fi obosit și va suporta mai greu durerea. Articulațiile inflamate nu trebuie suprasolicitate. Trebuie evitată ridicarea și purtarea de greutăț în exces. Mișcarea, în special kinetoterapia, poate fi de un real folos pacienților cu poliartrită. Ea menține mobilitatea articulară și tonusul muscular, dar, trebuie practicată la recomandarea medicului specialist sau kinetoterapeutului. Alimentația trebuie să conțină multe fructe și legume și să fie variată pentru a aduce toți nutrienții necesari organismului. Sporturi potrivite sunt cele în care mișcarea este moderată, iar articulațiile nu suportă șocuri mari (badminton, tenis, mersul pe jos, cu bicicleta, înotul). Infecțiile și răcelile trebuie tratate corect.