Desemnarea argentinianului Lionel Messi drept cel mai bun fotbalist din lume într-un an în care Spania a ieşit campioană mondială a scandalizat. Nu este singura furtună stârnită în jurul trofeului.
Lionel Messi, cel mai bun fotbalist al zilelor noastre, a intrat din nou în posesia "Balonului de Aur", pentru a doua oară consecutiv, deşi, de această dată, nu era favorit să-şi adjudece trofeul, după un an 2010 dominat de Spania (campioană mondială) şi de Inter Milano (câştigătoarea Ligii Campionilor). În clasament, Messi (Barcelona) i-a devansat pe Xavi Hernandez, "motoraşul" Barcelonei şi al Spaniei, şi pe Andres Iniesta, "furnica" grupării catalane şi cel care a marcat golul decisiv pentru reprezentativa iberică în finala cu Olanda.
Sezon normal cu Barcelona, prestaţii şterse la naţională
La nivel de performanţe colective, argentinianul n-a avut un sezon ieşit din tipare cu Barcelona, cu care s-a oprit în semifinalele Ligii Campionilor, iar cu naţionala Argentinei a dezamăgit în Africa de Sud, numai că prestaţia sa individuală etalată la club a luat ochii votanţilor.
"Mă aşteptam ca Xavi să câştige «Balonul de Aur». Alegerea lui Messi este o decizie suprinzătoare", a punctat ieri Gică Popescu. Fostul căpitan al Barcelonei este reprezentantul unui curent puternic şi numeros, care contestă nu valoarea lui Messi, ci desemnarea lui ca învingător.
Şi presa consideră şocant triumful sud-americanului, în condiţiile în care cotidianul italian "La Gazzetta dello Sport", care indicase până acum cu precizie câştigătorul, îl dădea primul pe Andres Iniesta, eroul Cupei Mondiale.
În ancheta pe care publicaţia franceză "France Football" şi FIFA o întocmesc de-acum în comun au punctat în acest an inclusiv antrenorii şi căpitanii echipelor naţionale, la un loc cu corespondenţii de pretutindeni ai revistei.
Atât Răzvan Lucescu, cât şi Cristi Chivu au mers pe mâna celor de la Inter Milano, care au reuşit patru performanţe majore în 2010: Liga Campionilor, titlul, Cupa şi Supercupa Italiei. Selecţionerul şi căpitanul tricolorilor l-au ales pe mijlocaşul olandez Wesley Sneijder.
Marile nedreptăţi din ultimii 30 de ani
Trofeul decernat la început doar de "France Football", care este un premiu individual, dar ţine cont şi de performanţele de echipă, a stârnit polemici de-a lungul timpului. Iniţial, protestele au fost declanşate de faptul că "Balonul" nu era decernat jucătorilor din afara Europei. Regula a fost schimbată în 1995, când a triumfat liberianul George Weah, de la AC Milan. Înainte însă s-au comis câteva mari nedreptăţi.
În 1978, Mario Kempes era "rege" pe glob, însă de "Balon" s-a lipit englezul Kevin Keagan (Hamburger SV). În 1986, rusul Igor Belanov a câştigat Cupa Cupelor cu Dinamo Kiev, dar s-a trezit în braţe şi cu râvnitul trofeu, deşi Diego Maradona dusese Argentina, de unul singur, până în piscul lumii.
O altă decizie strâmbă a fost desemnarea bulgarului Hristo Stoicikov, care terminase pe locul patru la Mondialul din 1994, deşi Romario, colegul său de la Barcelona, purtase Brazilia spre titlul suprem. Ulterior, "Balonul" a mers unde trebuia, răsplătindu-i, în an de Mondial sau de European, pe Matthias Sammer (1996), Zinedine Zidane (1998 şi 2000), Ronaldo (2002) şi pe Fabio Cannavaro (2006).
Au fost şi excepţii. În 2000 a câştigat lusitanul Luis Figo, deşi Franţa biruise la Euro, în 2004 laureatul s-a numit ucraineanul Andrei Şevcenko, chiar dacă Grecia se încoronase pe "Bătrânul Continent", iar în 2008 s-a bucurat portughezul Cristiano Ronaldo, cu toate că Spania terminase prima la Europene.
VOTURI
Preferaţii lui Răzvan Lucescu
- Wesley Sneijder (Olanda/Inter Milano)
- Carles Puyol (Spania/Barcelona)
- Samuel Eto’o (Camerun/Inter Milano)
Aleşii lui Cristi Chivu
- Wesley Sneijder (Olanda/Inter Milano)
- Xavi Hernandez (Spania/Barcelona)
- Arjen Robben (Olanda/Bayern München)