Polemica iscată la Bucureşti de vizita polonezului Adam Michnik a explodat în paginile cotidianului “Adevărul”, acolo unde Andrei Pleşu trimite săgeţi otrăvite către Dinu Patriciu, după ce acesta îl atacase săptămâna trecută pe Gabriel Liiceanu. Solicitat de EVZ cu o reacţie, omul de afaceri anunţă că-i va răspunde vineri directorului “Dilemei vechi”.
Luni, 14 februarie. Întrebări din sala arhiplină a Ateneului Român, la finalul întâlnirii organizate cu polonezul Adam Michnik. Pe scaunul amfitrionului, Andrei Pleşu invită publicul la concizie. E târziu, aproape o oră peste cea convenită cu reprezentanţii instituţiei, dar publicul are încă resurse polemice.
Primul la microfon - Gabriel Liiceanu. Filosoful remarcă faptul că toate etichetele negative se lipesc de numele său: în septembrie 2010 a fost acuzat de laşitate de Herta Muller, “pentru ce n-am făcut în perioada comunismului”, iar acum Adam Michnik îl face “procuror”, “pentru ce am făcut după căderea sa”. Autorul “Apelului către lichele” întreabă mai mult retoric: “Am greşit?”.
Michnik nu ezită: “Da!, pentru că ai vorbit de o categorie - comunişti - pe care ai acuzat-o la grămadă şi i-ai cerut excluderea. Cercul învinovăţirii e nesfârşit, la fel te-a acuzat şi Herta de laşitate. Asta făceau bolşevicii”. Amfitrionul serii nu rezistă: “Adam, intervin şi eu, că noi suntem ca Stan şi Bran. Gabriel n-a acţionat bolşevic pentru că n-a cerut executarea celor care făcuseră rău, ci doar un pas înapoi din partea lor”.
Adam Michnik acceptă doar parţial argumentul lui Andrei Pleşu: “Pot fi de acord cu asta. Reformulez - a acţionat ca un menşevic”. Aşezat, undeva în primele rânduri, Dinu Patriciu mustăceşte.
Vineri, 18 februarie. La doar câteva zile distanţă, omul de afaceri scrie în ziarul pe care îl patronează: “În sala arhiplină a Ateneului Român [...] un intelectual care se consideră de elită, sub pretextul unei întrebări, a încercat să se arate pe sine. Adam Michnik i-a demonstrat cu adânc bun-simţ că nu există vini colective. Din respect pentru scrierile preopinentului, Michnik a admis că nu e chiar bolşevic. „E doar menşevic”".
Și continuă în termeni brutali: "Deşi se sculase ca şi coada vacii, verticală uneori, filosofeanul s-a scurs moale şi s-a împrăştiat pe scaunul lui. Dacă tăcea, filosof rămânea în ochii celor de faţă. E o ruşine să fii deştept şi totuşi oportunist. Acum 2.000 de ani l-ar fi lăudat pe băiatul cu focul sau pe cel care şi-a făcut calul senator. Astăzi laudă scroafa cu aptitudini de a se căţăra în copac".
Miercuri, 23 februarie. Andrei Pleşu, director al săptămânalului “Dilema veche” (publicaţie patronată de Dinu Patriciu) şi comentator în paginile ziarului “Adevărul”, îi răspunde omului de afaceri în termeni inechivoci: “Mă întristează reacţia pe cât de pripită, pe atât de radicală a dlui Dinu Patriciu care, într-un editorial de săptămâna trecută, propunând trei sfaturi strategice pentru o guvernare înţeleaptă, are timp să se răfuiască drastic cu „filosofeanu” (foarte fină glumiţă!)".
"Nu cred că dl Patriciu e interesat în vreun fel de performanţa intelectuală a lui Liiceanu. Nu cred că i-a citit cărţile, nu cred că s-a ocupat de traducerile lui din Platon, Heidegger şi Schelling, nu cred că dispreţuieşte Editura Humanitas. Pentru dl Patriciu, Gabriel Liiceanu e strict un „intelectual al lui Băsescu” („scroafa urcată în copac", cum iarăşi glumeşte sarcastic editorialistul, după ce vorbise şi de „coada sculată" a vacii)", scrie Pleșu.
Apoi încheie insinuant, făcând aluzii în avalanșă la oportunismul, elitismul și anturajul îndoielnic ale omului de afaceri: „Mulţi intelectuali sunt oportunişti", proclamă, amar, dl Patriciu. Da. Tot astfel şi mulţi oameni de afaceri! Liiceanu „nu s-a luptat în scris cu sistemul comunist". S-a luptat cumva cineva prin arhitectură? „Liiceanu se consideră elită". Da, Dinule, şi, în domeniul lui, este. Tu, într-al tău, te socoteşti cumva un tip de duzină? (cum ar fi „de la coada vacii”?). De când sunt liberalii atât de „anti-elitişti”? Cât despre „Apelul către lichele”, citeşte-l totuşi! Vei vedea că felul cum l-ai rezumat e greşit. Iar la urma urmelor ţi-o spun deschis: am văzut în jurul tău oameni faţă de care, în toate privinţele, Liiceanu e un înger. Te felicit pentru resursele de „înţelegere” şi chiar afecţiune pe care le-ai mobilizat pentru a-i tolera. Mai fă un efort!”.
Contactat de EVZ pentru a comenta reacţia dură a lui Andrei Pleşu la adresa sa, Dinu Patriciu a indicat că va răspunde vineri în paginile ziarului “Adevărul”, limitându-se doar să remarce pe un ton destins că polemica este utilă.